Nagyvilág

2013.03.13. 18:10

Lezsák Sándor Petőfi-szobrot avat Varsóban

Lakitelek, 2013. március 13., szerda (MTI) - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön avatja fel Varsóban a Jerzy Teper szobrászművész által készített Petőfi-szobrot.

Lakitelek, 2013. március 13., szerda (MTI) - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön avatja fel Varsóban a Jerzy Teper szobrászművész által készített Petőfi-szobrot.

Az ünnepségen Lezsák Sándor mellett részt vesz partnere, Marek Kuchcinski, a szejm marsallhelyettese is.

A Varsó Bemowó kerületében helyet kapó Petőfi-mellszobor kezdeményezője a Mickiewicz Intézet keretében 1998 óta működő Határok Feletti Kultúráért és Művészetért Alapítvány, mely a Magyar Külügyminisztérium pályázatát elnyerve szerzett támogatást a műalkotás felállításához - mondta Lezsák Sándor az MTI-nek.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a szobor felállításához a helyszínt a budapesti III. kerülettel hosszú évek óta kiváló partneri kapcsolatot ápoló Bemowó kerület biztosította.

Lezsák Sándor szerint köszönet illeti a szobor felállítását kezdeményező alapítvány és a Magyar Külügyminisztérium mellett a varsói kerület polgármesteri hivatalát is, mert nemcsak a szükséges adminisztratív intézkedéseket, hanem a szobor helyszínének rendezését és az emlékmű alapozási munkálatait is magára vállalta.

Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a távolról sem teljes körű nyilvántartás szerint mintegy 780 Petőfi Sándort ábrázoló teljes alakú vagy mellszobrot, illetve nagyalakú domborművet tartanak számon a világon.

Lengyelországban 1966-ban emeltek először köztéri szobrot Petőfi Sándornak Tarnówban, Bem József tábornok szülővárosában.

Lezsák Sándor fontosnak nevezte, hogy a varsói magyar nagykövetség, illetve a szobor felállítását kezdeményező lengyel alapítvány együttműködésében, a bemowói kerület támogatásával a közeljövőben napvilágot lát egy lengyel nyelvű válogatás Petőfi verseiből, illetve sor kerül egy Petőfi életművét méltató irodalmi konferenciára is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!