Nagyvilág

2013.03.12. 16:21

Infláció - Londoni elemzők: nagyobb enyhítési ütemre kapcsolhat az MNB

London, 2013. március 12., kedd (MTI) - A 3 százalékos célszint alá lassult magyarországi inflációs ütem nyomán az eddigieknél nagyobb monetáris enyhítési ütemre kapcsolhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely a jelek szerint a korábbiaknál jobban viseli a gyenge forintot, bár "szélsőséges" forintgyengülés esetén valószínűleg leáll az enyhítési ciklus - jósolták a februári inflációs adatsor keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. március 12., kedd (MTI) - A 3 százalékos célszint alá lassult magyarországi inflációs ütem nyomán az eddigieknél nagyobb monetáris enyhítési ütemre kapcsolhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely a jelek szerint a korábbiaknál jobban viseli a gyenge forintot, bár "szélsőséges" forintgyengülés esetén valószínűleg leáll az enyhítési ciklus - jósolták a februári inflációs adatsor keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH adatai szerint a fogyasztói árak februárban 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak elemzői közül többen is megjósolták, hogy februárban 3 százalék alá csökkent a tizenkét havi infláció; a londoni szakértők 2,8-3,4 százalék közötti prognózisokat adtak.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a keddi adatismertetés után közölte: várakozása szerint az MNB monetáris tanácsa a márciusi kamatdöntő ülésen legalább 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt.

Ash szerint ezt a várakozást az alacsony infláció mellett a magyar gazdaság gyenge teljesítménye támasztja alá, és az is, hogy a lengyel jegybank a minap szintén 0,50 százalékpontos - a piac által vártnál nagyobb - kamatcsökkentést hajtott végre.

A Standard Bank londoni elemzőjének véleménye szerint, ha a forint rövid távon még tovább gyengül, arra az MNB valószínűleg devizapiaci intervencióval reagálna. Hozzátette: várakozása szerint később, ha a devizaadós háztartások problémáira valamilyen mértékben sikerül megoldást találni, az MNB agresszívabb forintgyengülést is elviselne.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai kedden úgy értékelték, hogy az MNB valószínűleg már most is jobban tűri a gyengébb forintot, mint korábban, tekintettel arra, hogy az elmúlt évben csökkent a magyar gazdaság devizaalapú eladósodottsága. A ház szerint a vártnál gyorsabb ütemű dezinfláció még tovább erősítheti a magyar jegybank tűrőképességét e téren.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: alapeseti várakozásuk az, hogy az MNB a következő hónapokban folytatja a fokozatos, lépésenként 0,25 százalékpontos, kamatcsökkentési ciklust. A cég szerint ugyanakkor a célszint alá lassult infláció érveket szolgáltathat ahhoz is, hogy a monetáris tanács ebben a hónapban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésről döntsön.

A JP Morgan elemzőinek véleménye szerint a márciusi kamatdöntő ülésen legalábbis szóba kerül egy ilyen mértékű csökkentés lehetősége.

A ház londoni közgazdászainak keddi prognózisa szerint az MNB enyhítési ciklusa az idei második negyedévben is folytatódik, valószínűleg a 4,50 százalékos kamatszint eléréséig. A JP Morgan alapeseti előrejelzése szerint ezen a ponton az "eltúlzottá váló" forintgyengülés a monetáris tanácsot az enyhítési ciklus befejezésére, vagy legalábbis szüneteltetésére készteti, és a későbbi kamatcsökkentések a devizaalapú hitelek további leépítésének időzítésétől és sikerétől függnek majd.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője a keddi inflációs adatismertetés után annak a véleményének adott hangot, hogy bár az infláció lassulása a felszínen további támogatást nyújthat a kamatcsökkentésekhez, lehetséges azonban, hogy a monetáris tanács nagyobb figyelmet fordít a maginflációra, mint a teljes kosárra. A teljes kosárra számolt infláció ugyanis a 2-4 százalékos célsáv alsó tartományában van, a maginfláció viszont továbbra is a sáv felső részén jár.

Hewitt szerint emellett a forintgyengülés is korlátozó tényező.

Mindent egybevetve a Barclays vezető londoni elemzője azt jósolta, hogy az MNB még további 1,25 százalékpontos kamatcsökkentéssel 4,00 százalékra süllyeszti alapkamatát a jelenlegi 5,25 százalékról, ám ezt továbbra is az eddigi fokozatos, alkalmanként 0,25 százalékpontos csökkentésekkel hajtja végre.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!