Nagyvilág

2013.03.21. 17:06

Barroso ismét az emberi jogok tiszteletben tartására emlékeztette Moszkvát

Moszkva, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A demokratikus elvek és az emberi jogok betartása a megbízható kapcsolatok biztosítéka - jelentette ki az Oroszország és az Európai Unió együttműködéséről szóló moszkvai tanácskozáson José Manuel Barroso.

Moszkva, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A demokratikus elvek és az emberi jogok betartása a megbízható kapcsolatok biztosítéka - jelentette ki az Oroszország és az Európai Unió együttműködéséről szóló moszkvai tanácskozáson José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke azt is hangsúlyozta, hogy az emberek és áruk szabad mozgása a hosszú távú cél az EU-orosz kapcsolatokban.

Moszkva azt szorgalmazza, hogy az orosz állampolgárok 2014-ben már vízummentesen utazhassanak be a schengeni tagállamokba. Barroso ugyanakkor a csütörtöki nyilatkozatban közölte: minthogy túl nagy a szakadék a rövid- és a hosszú távú tervek között, Moszkvának és Brüsszelnek egyelőre a középtávú feladatokra kell összpontosítania.

Az Európai Bizottság elnöke 16 biztossal együtt, az eddigi legnagyobb létszámú küldöttség élén érkezett az orosz kormánnyal folytatott tárgyalásra. Barrosót Vlagyimir Putyin orosz államfő is fogadja.

Moszkvai tárgyalásait megelőzően az uniós vezető politikus a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozott, és arra figyelmeztetett, hogy az eredeti szándékkal ellentétest hatást váltana ki, ha az orosz állampolgárok vízummentességét dátumhoz kötnék. Úgy vélte, hogy a vízumkérdésről Brüsszel és Moszkva között folyó párbeszéd jól alakul, és azt konstruktívnak nevezte.

Barroso ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy Oroszország a korrupció, a pénzmosás elleni küzdelemben, valamint az adatok és az emberi jogok védelmében a közös cselekvési programnak megfelelően lépéseket tegyen.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap munkatársa arról is érdeklődött, hogy a novemberi keleti partnerségi csúcstalálkozón aláírja-e az Európai Unió a társulási szerződést Ukrajnával és Moldovával. Az Európai Bizottság elnöke kifejtette: arra számít, hogy jelentős haladást érnek el partnereikkel meglévő kapcsolataikban.

Az újságíró szerint a Vilniusban tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozót sokan már most a "beteljesületlen remények találkozójának" hívják.

Oroszország Ukrajnát szívesebben látná a fehérorosz-orosz-kazah vámunióban, amelytől Kijev az Európai Unióval remélt szabadkereskedelmi megállapodás miatt továbbra is húzódozik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!