Nagyvilág

2013.02.21. 09:47

Robotzsaru életre kelhet - Videó!

Egy headset szerű találmány olyanná teheti a hivatalos személyeket, mint Robotzsaru. Nincs menekvés: mindent látnak és tudnak.

Egy headset szerű találmány olyanná teheti a hivatalos személyeket, mint Robotzsaru. Nincs menekvés: mindent látnak és tudnak.A termék a Golden-i nevet kapta és a Google Glass projekthez hasonlít, de akár már idén piacra is dobhatják. Segítségével a rendőr akár egy falon is átlát majd az infravörös technológiának köszönhetően. A kéz használatát nem igényli, fejmozdulatokkal és hangokkal irányítható.

A fejlesztést egy amerikai cég végezte, a szoftvert pedig teljes egészében a rendőrség igényeire szabták. A leleplezése múlt hónapban volt Las Vegasban, de az árát még nem sikerült kideríteni. A Google is idén tervezi kiadni a "varázs"szemüvegét, de az egy sokkal összetettebb projekt.

A rendőrségi változatban a leghasznosabb funkció az arcfelismerés, tehát elég rápillantania bárhol az utcán egy emberre, a szemüveg megmondja, hogy körözés alatt áll-e. Ugyanígy a rendszámtáblákat is képes beolvasni. Készül külön tűzoltósági szoftver is, ami képes lesz jelezni a társak pozícióját és élő videóképet közvetíteni a központba, ami a döntések hatékonyságát fogja növelni.

Az átlagembernek készülő kiadásban lesz böngésző, e-mail és filekezelő is. Tervek szerint a hatóságok már az év közepén birtokba vehetik, magánszemélyeknek pedig a karácsonyfa alá érkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!