Nagyvilág

2013.02.17. 14:31

Hamarosan milliók veszíthetik el az állásukat

Chris Dixon szerint minden technológiai ugrás két fázisból áll: a telepítésből és az alkalmazásból. Készüljünk fel, mert a fordulópont MOST van!

Chris Dixon szerint minden technológiai ugrás két fázisból áll: a telepítésből és az alkalmazásból. Készüljünk fel, mert a fordulópont MOST van!Először is nézzük a tényeket: gazdasági válság van, mindenki a profitra hajt, eltűnt a középosztály. Ez mindenki számára nyilvánvaló. Tegyük még hozzá azt is, hogy az USA-ban 9%-al csökkent a háztartások átlagos bevétele 1999-hez képest. Ez véletlen lenne? Nem igazán!

Képzeljük el úgy, hogy az elmúlt 30 év technológiai fejlődése szép lassan kezd a csúcspontra érni és a szoftverek szép lassan felemésztik a világot, ezzel egyidejűleg a munka világát is. Több millió állás lehet veszélyben akár már idén is, de egy-két éven belül mindenképpen. Nem hiszi? Olvasson tovább!

Már 50 éve igaz Moore törvénye, ami szerint 2 évente megduplázódik a számítógépek teljesítménye. Ez egy egyszerűen kiszámítható exponenciális növekedés (lenne). Azonban ez nem ilyen egyszerű. A technológia általában elér bizonyos korlátokat, ami áttörésével indul meg újra a fejlődés, tehát koránt sem annyira kiszámítható. Gondoljunk például az okostelefonokra vagy a rajtuk található érintőképernyőre. Amikor sikerült telefonméretűvé zsugorítani a "tapizós felületet", akkor rögtön minden gyártó átvette és fejleszteni kezdte. Az igazság tulajdonképpen valahol a kettő között van: a világ már nem lineárisan fejlődik, de állandó akadályokba ütközik, ami visszatartja.

Sok szakember szerint most egy újabb áttöréshez érkeztünk, ami ha megvalósul, akkor megint egy hosszú (nem lineáris) fejlődési szakasz következik, egy robbanás. Ez jó dolog, de csak hosszútávon, hiszen első körben munkahelyek megszűnéséhez és szokatlan átalakulásokhoz vezet.

Elvontnak tűnik? Vegyünk egy létező példát, a Google önjáró autóját. Mit fog eredményezni, ha véget ér a tesztelés, biztonságosabb lesz, mint a humán vezető és piacra dobják. Ön továbbra is vezetheti az autóját, de a biztosítási összeg így az egekbe fog szökni. Nincs mese, át kell adni a kormányt a szoftvernek. Talán Ön nem is bánja, a több millió taxi- és kamionsofőr azonban az utcára kerül. És ez csak egyetlen egy technológiai ugrás következménye. Ha tágabb értelemben nézzük, akkor még több családot tehet tönkre, hiszen egy szuperbiztonságos autó nem törik össze, bezárhatnak tehát az autószerelők, fényezők.

Úgy gondolja, hogy ez az Ön állásával nem történhet meg? Gondolja csak át újra, nézzen szét a neten, hogy milyen fejlesztések vannak folyamatban. A legnagyobb biztonságban talán a programozók vannak, akik ezeket megalkotják. De semmi sem 100%. És hogy mikor lesz ennek vége? Akkor, amikor minden cég 1 vezetőből és 20 számítógépből áll majd. A költség optimális lesz, a profit magas. De hoppá, ki fogja megvenni a terméket, ha mindenki munkanélküli?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!