Nagyvilág

2013.01.29. 14:36

Sapin: "Franciaország teljesen csődbe ment!"

Ezt állította a francia munkaügyi miniszter, Michel Sapin a tegnapi nyilatkozatában. A kormány most magyarázkodik.

Ezt állította a francia munkaügyi miniszter, Michel Sapin a tegnapi nyilatkozatában. A kormány most magyarázkodik.A miniszter munkatársai hozzátették, hogy ő csak a korábbi kormány hibáit szerette volna ezzel kiemelni. Pierre Moscovici miniszterelnök pedig azzal egészítette ki a rémisztő mondatot, hogy "úgy értette, hogy a helyzet aggasztó, mivel az előző kormány Nicolas Sarkozy vezetésével 513 millárd euró adósságot halmozott fel".

Fél évvel a beiktatása után Sapin azt mondta a rádióban tegnap, hogy: "Van állam, de ez egy teljesen csődbe ment állam. Ezért kell költségmegtakarítási intézkedéseket bevezetni és ezektől semmi sem tántoríthat el bennünket". A Le Figaro újság ma reggel gyors online szavazást indított, hogy az olvasóknak mi a véleménye. A jelenlegi állás szerint 80,5 százalék véli úgy, hogy Franciaország tényleg csődbe ment.

Mindezek ellenére a miniszterelnök azt mondta, hogy "Franciaország mindent meg tud oldani, hiteles és elkezdett kimászni a gazdasági válságból és szerencsére olyan helyzetben van, hogy eleget tud tenni fizetési kötelezettségeinek". A gazdaságot most úgy próbálják meg felélénkíteni, hogy 51 milliárd eurós megszorítási csomagot vezetnek be. A következő öt évben pedig 20 milliárd euróval több bevételt várnak adókból.

A Francia Nemzeti Bank már közzétett olyan adatokat, melyek azt mutatják, hogy minden nap tőke áramlik ki az országból, főként a gazdagok menekítik a vagyonukat az adók elől. Köztük van Gérard Depardieu és a leggazdagabb franciának tartott Bernard Arnault is.

Franciaországban a munkanélküliség is emelkedett, tavaly 10%-al.

Mivel ez Európa második legerősebb országa, egy esetleges államcsőd óriási lavinát indítana el. Szerencsére a mostani kijelentés csak figyelemfelhívás volt, de tény, hogy a számok elég aggasztóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!