Nagyvilág

2012.09.05. 12:33

Csehország - Elhalasztották a döntést a reformcsomagról és az egyházi kárpótlásról

Prága, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Sem a kormányzati reformcsomagot, sem az egyházi kárpótlást nem képes elfogadtatni a parlamentben a cseh kormánykoalíció, mert ehhez a saját soraiban sincs meg a szükséges támogatottság.

Prága, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Sem a kormányzati reformcsomagot, sem az egyházi kárpótlást nem képes elfogadtatni a parlamentben a cseh kormánykoalíció, mert ehhez a saját soraiban sincs meg a szükséges támogatottság.A felsőház mindkét törvényjavaslatot elutasította és visszaküldte az alsóháznak. A szenátus elutasításának felülbírálatához - ami egyben a törvény elfogadását is jelentené - a 200 tagú alsóházban a kormányoldalnak 101 szavazatra lenne szüksége. Jelenleg azonban a három pártnak saját soraiban csak 94 támogatója van. A legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokrata Párt (ODS) hat képviselője szerdán reggel megerősítette, hogy nem szavazza meg a reformcsomagot. Legfőbb kifogásuk az, hogy gazdasági recesszió esetén elfogadhatatlan a kormány tervezett adóemelése.

A kormány azt szeretné, ha januártól a kedvezményes áfa 14 százalékról 15 százalékra, a normál áfa pedig 20 százalékról 21 százalékra emelkedne. A tervek szerint a megemelt áfa 2015-ig maradna érvényben. Ezt követően egysávos, 17,5 százalékos lenne az áfa Csehországban.

"Miután a koalíciós csomagról nincs megegyezés, elhalasztjuk az egyházi kárpótlásról szóló szavazást is" - közölte újságírókkal Zbynek Stanjura, az ODS frakcióvezetője.

Hozzátette: a koalíciós megegyezés értelmében a reformcsomagot a kormány legközelebbi ülésén változatlan formában újra elfogadja, majd ismét a parlament elé terjeszti azzal, hogy a javaslatról való szavazást összekapcsolja a kormány iránti bizalmi szavazással.

Miután formálisan új törvényjavaslatról van szó, azt az alsóház és a felsőház újra megvitatja, s a végső szavazásra csak két-három hónap múlva kerül sor. A vita során lehetőség nyílik a javaslat módosítására is.

A szintén sokat vitatott egyházi kárpótlási törvényjavaslatról szóló döntést a képviselőház már a napirend szerda délelőtti megvitatásakor későbbre halasztotta. Az ellenzék halasztási javaslatát a koalíción és a párton belüli viták következtében a kormányzó polgári demokraták is támogatták. Egyelőre nem tudni, mikor tűzhetik újra napirendre a törvényjavaslatot, amelynek ugyancsak vannak ellenzői a kormánytáboron belül is.

Petr Necas miniszterelnök az utóbbi hetekben több ízben is nyíltan azt hangoztatta, hogy mindkét törvényjavaslatot kulcsfontosságúnak tartja, s ha bármelyiket is elutasítanák, lemond hivataláról, ami egyben a kormány bukását is jelentené.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!