Nagyvilág

2012.08.16. 14:22

Moszkva a szíriai ENSZ-megfigyelők mandátumának meghosszabbítása mellett

Moszkva, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Oroszország támogatja a Szíriában állomásozó ENSZ-megfigyelők mandátumának meghosszabbítását.

Moszkva, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Oroszország támogatja a Szíriában állomásozó ENSZ-megfigyelők mandátumának meghosszabbítását.Erről Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes tájékoztatta csütörtökön Moszkvában Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkárt. Az ENSZ kivonulása a közel-keleti országból nem csak Szíriára, hanem az egész régióra nézve rendkívül súlyos következményekkel járhat - hangsúlyozta Gatyilov.

A világszervezet megfigyelőinek mandátuma augusztus 19-én jár le.

Az orosz külügyminisztérium honlapján elhelyezett közlemény szerint Gennagyij Gatyilov kiemelte, hogy a szíriai konfliktusban érintett valamennyi félnek és a külső szereplőknek is be kell tartaniuk az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait és a Szíriáért Akciócsoport genfi, külügyminiszteri találkozóján elfogadott nyilatkozatban megfogalmazottakat. A külügyi vezető a Szíriáért Akciócsoport tevékenységének intenzívebbé tételét szorgalmazta a szíriai válság rendezése érdekében.

Szergej Lavrov szerdán keményebben fogalmazott. Felszólította a Nyugatot, ne szabotálja a szíriai politikai átmenet alapelveiről szóló genfi megállapodást. Az orosz külügyminiszter Minszkben kijelentette, hogy Moszkva választ vár nyugati partnereitől arra, támogatják-e a Genfben tető alá hozott megállapodást, s ha igen, akkor miért nem valósítják meg az abban foglaltakat.

A megállapodás szerint Szíriában nemzeti egységkormányt állítanának fel. A béketerv ugyanakkor nyitva hagyja azt a kérdést, hogy Bassár el-Aszad szerepet játszhat-e az átmenetben.

Lavrov szavai szerint a szíriai konfliktusból csak egy kiút van: az ENSZ alapokmányában foglalt elvek, azaz az ország területi egységének tiszteletben tartása és a belügyekbe való be nem avatkozás.

A szíriai ellenzék egyelőre elutasítja a genfi rendezési tervet.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkár azzal a céllal érkezett Moszkvába, hogy keményebb állásfoglalásra késztesse Moszkvát a szíriai válság rendezésében.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!