Nagyvilág

2012.07.06. 14:21

Szlovákia: átadták a kettős állampolgárságért indított aláírásgyűjtés íveit

Pozsony, 2012. július 6., péntek (MTI) - Átadták a szlovák belügyminisztériumban pénteken a kettős állampolgárság lehetőségének helyreállításáért indított aláírásgyűjtés íveit a kezdeményezést elindító petíciós bizottság tagjai.

Pozsony, 2012. július 6., péntek (MTI) - Átadták a szlovák belügyminisztériumban pénteken a kettős állampolgárság lehetőségének helyreállításáért indított aláírásgyűjtés íveit a kezdeményezést elindító petíciós bizottság tagjai.

 

Az aláírásgyűjtést még tavaly szeptemberben kezdték meg szlovákiai magyar aktivisták a kettős állampolgárság intézményének helyreállításáért rendezett révkomáromi nagygyűlésen.

Az áprilisban lezárult akció során a petíciós bizottság közlése szerint 18 301 aláírást sikerült összegyűjteni. A civil aktivisták az ívekhez - a békés együttélés jelképes üzeneteként - ajándékot is mellékeltek a szlovák belügyminiszter számára: egy csomag magyar és egy csomag szlovák kolbászt.

"A csallóközi és a békéscsabai kolbász egyértelmű utalás arra, hogy ami a magyarországi szlovákoknak szabad, az nekünk miért nem" - jelentette ki az ívek átadását követően Gubík László, a petíciós bizottság egyik tagja, arra utalva, hogy 2010-ig a magyarországi szlovákok második állampolgárságként felvehették a szlovákot. Gubík azon szlovákiai magyarok közé tartozik, akiket azt követően fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, hogy nyilvánosan felvállalták a magyar megszerzését.

A petíció három követelést tartalmaz. Első pontja szerint a szlovák törvényhozásnak hatályon kívül kell helyeznie a szlovák állampolgárságról szóló törvény azon cikkeit, amelyek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A petíció aláírói ezenfelül azt is szeretnék elérni, hogy azok, akiket a 2010-ben módosított szlovák állampolgársági törvény értelmében megfosztottak szlovák állampolgárságuktól, visszakaphassák azt, valamint részesüljenek erkölcsi és - pénzbírság kiszabása esetén - anyagi kárpótlásban is a szlovák állam részéről. A harmadik követelés azt célozza, hogy a szlovák állami szervek a törvény módosításáig se zaklassák azokat, akik nyilvánosan felvállalták egy másik ország állampolgárságának megszerzését.

Mivel a szlovák állampolgársági törvényt Pozsony éppen Robert Fico szlovák miniszterelnök előző kormánya idején módosította, kérdéses, hogy milyen válaszra talál a kezdeményezés. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a petíciós bizottság tagja úgy vélte: "Mindenkinek megvan a lehetősége és a joga a fejlődésre, így ennek a kormánynak is". Hozzátette: a jelek szerint a szlovák kormány jelenlegi hangvétele, a magyarokkal szemben "bizonyos szempontból más", és jó lenne, ha ezt tettek is kísérnék. "Jó lenne, ha végre nem ellenségként tekintenének a szlovákiai magyarokra és Magyarországra" - fogalmazott.

A szlovák alkotmánybíróság szerdán utasította el annak az előzetes intézkedésnek a jóváhagyását, amelynek alapján felfüggesztették volna a szlovák állampolgársági törvény állampolgárság elvesztésére vonatkozó rendelkezéseinek hatályát arra az időre, amíg a plénum döntést nem hoz arról, hogy a jogszabály összeegyeztethető-e a szlovák alkotmánnyal. A jogszabály hatályon kívül helyezését még tavaly szeptemberben indítványozta parlamenti képviselők egy csoportja az alkotmánybíróságon.

A szerdai döntés Berényi József szerint "jelzésértékű lehet" a beadvány elbírálásában. Megjegyezte: ennek ellenére bízik abban, hogy a végleges döntés pozitív lesz. "Ha komolyan veszik a bírók az alkotmány paragrafusait, el kell hogy töröljék ezt a törvényt" - szögezte le.

 

 

ksr kkp kho

 

MTI

Címkék#Szlovákia
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!