Nagyvilág

2012.07.06. 17:05

Sáskainvázióra csirkeinvázióval válaszolnak Északnyugat-Kínában

Peking, 2012. július 6., péntek (MTI) - "Csirkehadsereget" vetnek be az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány legelőin pusztító sáskák ellen a korábbi sikereken felbuzdulva - jelentette be a helyi kormányzat pénteken.

Peking, 2012. július 6., péntek (MTI) - "Csirkehadsereget" vetnek be az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány legelőin pusztító sáskák ellen a korábbi sikereken felbuzdulva - jelentette be a helyi kormányzat pénteken.Még ebben a hónapban 100 ezer csirkét telepítenek kilenc város, illetve megye veszélyeztetett térségeibe, hogy felvegyék a harcot a sáskainvázió ellen - fogalmaz a tartományi illetékesek közleménye.

A jelentés szerint a kártevők 1,33 millió hektár területet lepnek el minden évben, amit a szakemberek az éghajlatváltozással, illetve a környezet romlásával magyaráznak.

A sáskák mindenekelőtt a gazdálkodók, a pásztorkodást folytatók megélhetését veszélyeztetik, tömeges megjelenésük jelentősen rontja a legelők ökológiai állapotát.

Kísérleti jelleggel 2010-ben üzentek először hadat csirkékkel a sáskáknak. Tíz pásztorcsalád külön-külön ezer csirkét nevelt a legelőkön. A tízezer baromfi csaknem 6700 hektáron bizonyított; az értékesítésükből származó árbevétel abban az évben családonként átlagosan elérte a 30 ezer jüant (1,1 millió forint).

Tavaly összesen tíz megyében 85 ezer csirke csipegette fel a sáskákat, s miután eladták őket, a közvetlen gazdasági haszon megközelítette a 6 millió jüant (220,5 millió forint).

Kanszuban körülbelül 18 millió hektár legelőt tartanak nyilván, ami a tartományi összterület 40 százaléka.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!