Nagyvilág

2012.07.30. 17:38

Romániai népszavazás - Basescu: fel kell számolni a társadalmat megosztó törésvonalakat

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Felszámolná a társadalmat megosztó törésvonalakat, ugyanakkor az általa "államcsínynek" nevezett intézmény-elfoglalás felelőseit is elszámoltatná Traian Basescu - derült ki a felfüggesztett román államfő hétfői sajtóértekezletén, miután bizonyossá vált, hogy a leváltására rendezett vasárnapi referendum nem érte el az érvényességi küszöböt.

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Felszámolná a társadalmat megosztó törésvonalakat, ugyanakkor az általa "államcsínynek" nevezett intézmény-elfoglalás felelőseit is elszámoltatná Traian Basescu - derült ki a felfüggesztett román államfő hétfői sajtóértekezletén, miután bizonyossá vált, hogy a leváltására rendezett vasárnapi referendum nem érte el az érvényességi küszöböt.Basescu megállapította, hogy a társadalmat ideológiai, szociális és gazdasági törésvonalak osztják meg, és úgy vélekedett, hogy ezek felszámolása lesz a legfontosabb feladata, amikor visszatér az elnöki hivatalba. Basescu Románia megromlott külföldi megítélését is újjáépítené.

"A román szavazók többsége, mintegy tíz és fél millió ember nem vett részt a népszavazáson, vagy nemet mondott az elnök leváltására. Meg kell értenünk, hogy a román nemzetnek 22 millió tagja van, nemcsak 7 millió (ahányan Basescu leváltásra szavaztak - a tud. megj.). Van, aki hétmillió embert akar képviselni, de én államfőként csak a 22 millió román állampolgár elnöke lehetek" - mondta Basescu Victor Ponta miniszterelnök aznapi nyilatkozatára utalva, aki a Basescu leváltására szavazó hétmillió ember "megvédését" nevezte meg legfőbb feladataként.

A hivatalába visszatérni készülő Basescu ugyanakkor azt mondta, a "meghiúsult államcsíny" szervezőinek, azoknak, akik az állami intézményeket politikai érdekeiknek rendelték alá, törvény előtt kell felelniük tetteikért.

"Senkit sem lehet elszámoltatni szavazatáért, de bárkit felelősségre lehet vonni, amikor szándékosan olyan jogszabályokat hoz, amelyekkel megbénítja az állami intézmények működését" - mondta a felfüggesztett államfő.

Basescu felszólította a kormányzó Szociál-liberális Szövetséget, hogy fejezze be az állami intézmények ellen indított "hadjáratát", és lépjenek fel együtt az intézmények megerősítése és pártbefolyás alóli kivonása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy ezek után miként látja megvalósíthatónak a politikai társbérletet a szociáldemokrata-liberális kormánnyal, Basescu azt mondta, megvan a tapasztalata a 2007-es időszakból. Akkor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt kormányon Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezetésével és a Szociáldemokrata Párt hallgatólagos parlamenti támogatásával.

A parlament által július 6-án felfüggesztett államfő leváltásáról július 29-én rendeztek népszavazást Romániában. A referendumon a részvétel 46,23 százalékos volt. Mivel ez elmarad az 50 százalékos érvényességi küszöbtől, a népszavazás eredményét várhatóan érvényteleníti az alkotmánybíróság, és Traian Basescu államfő visszatérhet hivatalába.

Összesen 8 millió 455 ezer 336 állampolgár adta le voksát, akik közül 7 millió 400 ezren (87,52 százalék) voksoltak Basescu leváltása mellett, 943 ezren (11,15 százalék) pedig ellene, olyan körülmények között, amikor a felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt a referendum bojkottálására szólította fel híveit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!