Nagyvilág

2012.07.30. 10:39

Romániai népszavazás - A részeredmények is Basescu visszatérését jelzik

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Traian Basescu államfői tisztségbe való visszatérését jelzik a vasárnapi romániai népszavazás hivatalos részeredményei.

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Traian Basescu államfői tisztségbe való visszatérését jelzik a vasárnapi romániai népszavazás hivatalos részeredményei.A központi választási iroda hétfő reggel tette közzé a részeredményeket, amelyek a szavazókörzetek 97,5 százalékának adatain alapulnak.

Ezekben a körzetekben a jogosultak 46,13 százaléka járult az urnákhoz. A vasárnap esti részvételi becsléshez hasonlóan ez az adat is azt jelzi, hogy a népszavazás érvénytelen volt, ugyanis az érvényességhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.

A részeredmények szerint a megjelentek 87,5 százaléka támogatta Basescu leváltását. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt a referendum bojkottálására szólította fel híveit.

A népszavazás várható eredményét, Basescu visszatérését a leváltását kezdeményező kormánypárti politikusok sem vitatják, csak azt hangsúlyozzák, hogy Basescu választói legitimitás nélkül tér vissza az elnöki hivatalba.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) most az a dolga, hogy "megvédje" a választókat Basescutól.

"Basescu politikai szempontból meghalt. Egy olyan ember, akit ötmillió szavazattal választottak meg, nem mondhatja azt, hogy legitim, miután nyolcmillióan szavaztak leváltására. Ő görcsösen ragaszkodik a tisztségéhez, a kiváltságaihoz, a drága autókhoz és villákhoz, de valójában már nem képvisel senkit" - mondta hétfő reggel Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke.

A kormányfő szerint a népszavazás példátlan módon megmozgatta a választókat, amit rendkívüli eredménynek minősített.

Az USL többi vezetője is azt hangoztatja, hogy Basescu elvesztette legitimitását, és le kellene mondania.

Basescu viszont úgy vélekedett, hogy "erősebb", mint valaha, és három év gazdasági válság után elfogadható, hogy egymillióval többen fordultak ellene, mint 2009-ben, amikor megválasztották.

"A demokrácia fáklyája nem aludt ki, a román állampolgárok elutasították a 256 parlamenti képviselő és szenátor államcsínyét" - mondta Basescu vasárnap este. Azt ígérte, hogy amikor visszatér az elnöki hivatalba, megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani.

"Ehhez azonban a kormánypártok vezetőinek is meg kell érteniük a választók üzenetét, azt, hogy a civilizált Európához, a NATO-hoz, a demokratikus államok közösségéhez akarnak tartozni, és nem Kelet felé fordulni, Pontát, Antonescut és Voiculescut követve" - mondta a tisztségébe visszatérni készülő felfüggesztett államfő.

Külön köszönetet mondott a magyar választóknak, amiért távolmaradásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a referendum érvénytelen legyen.

A legkevesebben a magyarlakta területeken mentek el szavazni: a részvételi becslések szerint Hargita megyében a választói névjegyzékben szereplők 11,6 százaléka, Kovászna megyében 20,6 százaléka, Szatmár megyében 28,2 százaléka, Maros megyében 34 százaléka járult az urnákhoz a népszavazáson.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!