Nagyvilág

2012.07.26. 14:13

Román belpolitika - Felmérés: elsöprő többség szavaz majd Basescu leváltására

Bukarest, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A román állampolgárok több mint kétharmada Traian Basescu leváltása mellett fog szavazni egy felmérés szerint a vasárnapi referendumon - közölte csütörtökön a Realitatea román hírtelevízió.

Bukarest, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A román állampolgárok több mint kétharmada Traian Basescu leváltása mellett fog szavazni egy felmérés szerint a vasárnapi referendumon - közölte csütörtökön a Realitatea román hírtelevízió.A hírtelevízió megrendelésére az Operations Research közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Basescu leváltása mellett fog szavazni vasárnap.

A felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz a felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazáson. A részvételi arány azért fontos, mert a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább fele plusz egy fő megjelenik az urnák előtt.

A megkérdezettek csaknem 28 százaléka válaszolta azt, hogy az államfő leváltása ellen fog voksolni. A mintegy ezer fő megkérdezésével július 23-25. között készült felmérés szerint a szavazási kedv az idősek körében a legmagasabb, a 60 év fölöttiek csaknem 60 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni. A 18 és 29 év közötti korosztályban ez az arány 42,40 százalék. A felmérés 2,9 százalékos hibahatárral rendelkezik.

A Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) kedden döntött úgy, hogy bojkottálja a népszavazást, és arra buzdítja a szavazókat, hogy ne vegyenek részt a referendumon. Basescu is ugyanezt javasolja támogatóinak, ezért arra számítanak, hogy a részvétel nem éri majd el az 50 százalékot. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!