Nagyvilág

2012.07.20. 12:15

Román belpolitika - Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit

Bukarest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Hazaárulással vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormánypárti politikusokat, miután a Legfelső Védelmi Tanácsban Crin Antonescu ideiglenes államfő az egyik titkosszolgálat vezetőjének leváltását javasolta - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

Bukarest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Hazaárulással vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormánypárti politikusokat, miután a Legfelső Védelmi Tanácsban Crin Antonescu ideiglenes államfő az egyik titkosszolgálat vezetőjének leváltását javasolta - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.Az ideiglenes és felfüggesztett elnök közötti vita onnan indult, hogy a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) két biztonságos telefonvonallal szerelte fel Traian Basescu felfüggesztett államfő ideiglenes irodáját, ahonnan a július 29-ei népszavazási kampányt irányítja. A szenátus védelmi bizottsága emiatt csütörtökön berendelte Marcel Oprist, a STS igazgatóját. A védelmi bizottság kormánypárti elnöke, Cristian David volt belügyminiszter a meghallgatás után kijelentette, hogy a biztonságos telefonok felszerelése törvénytelen volt.

A Legfelső Honvédelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülésén - a szenátus védelmi bizottságának álláspontjára hivatkozva - Crin Antonescu ideiglenes államfő a STS igazgató leváltását javasolta. Menesztését a tanács valamennyi tagja támogatta Iulian Fota nemzetbiztonsági ügyekben illetékes államelnöki tanácsos kivételével. Mivel a CSAT csak konszenzussal dönthetett volna leváltásáról, Opris egyelőre megőrizhette tisztségét.

Traian Basescu a történteket kommentálva éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleit.

"Nem a STS igazgatójának a leváltása a céljuk: az összes nemzetbiztonsági intézményt szét akarják verni. Ma egy piszkos játéknak voltunk tanúi, amikor a ezek a politrukok (az egykori szovjet hadsereg politikai tisztjei) a Cristian David vezette bizottságból olyan jelentést terjesztettek a CSAT elé, amelynek alapján megkezdhették a titkosszolgálatok vezetőinek leváltását. Ezek az emberek egy hazaáruló klikkhez tartoznak - és ezt egy olyan államfő felelősségével mondom, aki megerősítette a nemzetbiztonságot. Nem tudom még, kiknek dolgoznak, de egy biztos: bíróságon kell majd felelniük tetteikért" - mondta Basescu.

A felfüggesztett államfő megismételte azon meggyőződését, hogy egy államcsíny van folyamatban Romániában.

"A Cotroceni-i pojáca most megkezdte a román állam nemzetbiztonsági intézményeinek szétverését, ezért bíróságon fog felelni, nemcsak ő, hanem ennek az államcsínynek valamennyi szervezője" - jelentette ki Basescu az Elnöki Hivatalra és Crin Antonescu ideiglenes államfőre utalva.

A STS igazgatója bizottsági meghallgatása alkalmával újságírók előtt azt mondta, a törvény nem rendelkezik arról, hogy egy felfüggesztett államfő már nem használhatja a STS biztonságos telefonvonalait. Ezekre olyan tisztségviselők jogosultak, akik nemzetbiztonsági ügyekben kommunikálnak egymással - tette hozzá Opris.

Basescu azt mondta, azért kell neki a STS-telefon, hogy az állami testőrszolgálattal (SPP) tartsa a kapcsolatot.

"Antonescu is felhívhatott volna rajta, örömmel megosztottam volna vele álláspontomat példádul a szíriai helyzetről. Egy választott államfőt akkor sem hagyhatnak védelem nélkül, ha fel van függesztve. Nem azért, mert nekem szükségem lenne a védelemre, hanem azért, mert akiknek ez a törvény által előírt feladatuk, hosszú börtönbüntetést kockáztatnak, ha valami bajom történik" - magyarázta a felfüggesztett államfő.

Basescu szerint Antonescunak viszont jogában állna megfosztani őt a biztonságos telefonvonalaktól és a testőri védelemtől is, de ahhoz túl gyáva, hogy magára vállalja a megválasztott államfő elszigetelésének felelősségét.

A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 23-án rendeznek népszavazást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!