Nagyvilág

2012.07.24. 16:44

Román belpolitika - Az Európai Bizottság ismét hangot adott aggodalmainak

Brüsszel, 2012. július 24., kedd (MTI) - Az európai uniós tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek keddi brüsszeli találkozóján kitértek a romániai belpolitikai fejleményekre - jelentette be az ülés utáni sajtótájékoztatóján Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára.

Brüsszel, 2012. július 24., kedd (MTI) - Az európai uniós tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek keddi brüsszeli találkozóján kitértek a romániai belpolitikai fejleményekre - jelentette be az ülés utáni sajtótájékoztatóján Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára.Mint mondta, az Európai Bizottság alelnöke Spanyolország kezdeményezésére adott tájékoztatást a romániai helyzetről. Beszámolója szerint a végrehajtó testületet képviselő Maros Sefcovic úgy fogalmazott, hogy "a romániai fejlemények nagy aggodalomra adnak okot az Európai Uniónak".

A szlovák biztos hozzátette, hogy pozitív jelek is mutatkoznak a helyzet alakulásában. Így beszámolt azokról a vállalásokról, amelyeket Victor Ponta román miniszterelnök közelmúltbeli brüsszeli látogatása alatt tett José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek, és amelyeket írásban is megerősített.

Sefcovic emlékeztetett arra, hogy elsősorban az igazságügyi reformokat és a korrupció elleni fellépést felügyelő uniós ellenőrzési mechanizmus révén a bizottság folyamatosan figyeli a romániai helyzetet, és az elmúlt hónapok fejleményeinek követését beiktatta ebbe a mechanizmusba.

A végrehajtó testület az év végén újabb jelentést készít minderről - emlékeztetett Sefcovic, jelezve azt is, hogy most még távol vannak attól, hogy végleges értékelést lehessen adni.

A témáról a miniszteri találkozón nem tartottak vitát, csupán a román delegáció kért szót - mondta még el Győri Enikő.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!