Nagyvilág

2012.07.25. 18:38

Németország lakossága csaknem egy évtized után ismét nőtt

Berlin, 2012. július 25., szerda (MTI) - Németország lakossága nyolc évig tartó folyamatos csökkenés után 2011-ben a bevándorlás hatására ismét nőtt, majdnem 100 ezer fővel. Az ország ezen új lakói között az egyik legnagyobb csoportot magyarok alkotják.

Berlin, 2012. július 25., szerda (MTI) - Németország lakossága nyolc évig tartó folyamatos csökkenés után 2011-ben a bevándorlás hatására ismét nőtt, majdnem 100 ezer fővel. Az ország ezen új lakói között az egyik legnagyobb csoportot magyarok alkotják.A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdai jelentése szerint azt ország lakossága 2011 végén 81,8 millió volt, ami 92 ezres, 0,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió (EU) legnagyobb lélekszámú tagállamában 2002 óta először nőtt a lakosság. A bővülés annak ellenére ment végbe, hogy 852 ezer halálesetet regisztráltak, a születések száma pedig 663 ezer volt, vagyis 189 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek.

A lakosság a bevándorlás révén nőtt. A Destatis korábban közölt adatai szerint tavaly 1996 óta a legtöbb bevándorló, 958 ezer fő érkezett, köztük bő 40 ezer magyar, 12 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A másfél évtizede nem tapasztalt nagyságú bevándorlási hullámot az euróövezeti államadósság-válság és az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások feloldása indíthatta el a német statisztikusok szerint.

Elsősorban az uniós tagországokból érkezők száma emelkedett - az egy évvel korábbihoz képest 138 ezerrel, 34 százalékkal -, a huszonhetek térségén belül pedig főként két régióból, az euróövezeti adósságválságot leginkább megszenvedő déli országokból és az unió keleti részéből költöztek Németországba.

Németországból egy év alatt 679 ezren vándoroltak ki, ami csupán 8 ezres emelkedés éves szinten. A vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók különbsége - 279 ezer, ami ugyancsak a legmagasabb érték 1996 óta.

Németországból 25 ezer magyar költözött el, a mérleg így 16.980 fős bevándorlási többletet jelez. A magyarok - magyar állampolgárok - így a negyedik legnagyobb csoportot alkotják Németország új lakói között a lengyelek (66.179 fő), a románok (36.149 fő) és a bolgárok (22.190 fő) mögött.

Az adatok térség szerinti bontása alapján az látható, hogy a leginkább prosperáló tartományokban növekedik a lakosság, míg a kevésbé fejlődő tartományok lakossága stagnál vagy csökken. A legnagyobb mértékben az egy évvel korábbihoz képest Bajorország lakossága nőtt, 57 ezer fővel. A második Berlin 41 ezer fővel, a harmadik pedig 32 ezer fővel Baden-Württemberg. A legnagyobb mértékű csökkenést a volt NDK területén fekvő tartományokban regisztrálták, az első Szász-Anhalt 22 ezer fős csökkenéssel, a második Türingia 14 ezer fővel, a harmadik Szászország 12 ezres lakosságszám-csökkenéssel - áll a Destatis jelentésében.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!