Nagyvilág

2012.07.26. 11:54

Milánóban felfüggesztették a dugódíjat

Róma, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Felfüggesztették a Milánó városközpontjában januárban bevezetett dugódíjat, amely ellen egy parkolóház fordult a közigazgatási bírósághoz.

Róma, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Felfüggesztették a Milánó városközpontjában januárban bevezetett dugódíjat, amely ellen egy parkolóház fordult a közigazgatási bírósághoz.Csütörtöktől ismét ingyen be lehet hajtani Milánó központjába, az úgynevezett C övezetbe. A szabálytalan autókat eddig ellenőrző utcai kamerákat ki is kapcsolták. A dugódíjat Giuliano Pisapia polgármester vezette milánói önkormányzat függesztette fel a közigazgatási legfelsőbb bíróság ítélete nyomán. A bírósághoz a Mediolanum Parking, a Milánó központjában levő többemeletes parkolóház üzemeltetője fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt visszaesett autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott neki. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította a panaszt, a fellebbviteli bíróság azonban hely adott a parkolóház kérelmének. Milánó önkormányzata szintén fellebbez, de a jogi vita hónapokig eltarthat, az olasz sajtó szerint a dugódíj legalább októberig függőben marad. A környezetvédők elképesztőnek nevezték a bíróság döntését. Milánói autósok és kereskedők egy része viszont megelégedéssel nyilatkozott a forgalomkorlátozás felfüggesztéséről.

A magánérdek kerekedett felül a közösségi előnyökkel szemben - fogalmazott Pierfrancesco Maran, Milánó közlekedési tanácsosa. A fél éve működő dugódíj behajtásonként 5 euró volt. A városháza adatai szerint egy év alatt 30 millió euró bevételt jelentett volna és január óta már 34 százalékkal csökkentette az autósforgalmat.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!