Nagyvilág

2012.07.27. 17:38

Csatáry-ügy - Azonnali felelősségre vonást sürget 20 amerikai képviselő

Washington, 2012. július 27., péntek (MTI) - Csatáry László "hírhedt náci háborús bűnös" haladéktalan felelősségre vonását sürgette Áder János köztársasági elnökhöz és Orbán Viktor kormányfőhöz intézett levelében 20 amerikai kongresszusi képviselő.

Washington, 2012. július 27., péntek (MTI) - Csatáry László "hírhedt náci háborús bűnös" haladéktalan felelősségre vonását sürgette Áder János köztársasági elnökhöz és Orbán Viktor kormányfőhöz intézett levelében 20 amerikai kongresszusi képviselő."Azért írunk önöknek, hogy a lehető legerőteljesebben sürgessük a hírhedt náci háborús bűnös, Ladislaus Csizsik-Csatáry igazságszolgáltatás elé állítását" - írták július 24-én keltezett levelükben a képviselők. A 20 aláíró között mindkét kongresszusi párt képviseltette magát.

Az amerikai képviselők sürgették, hogy a magyar állam- és a kormányfő tegyen meg mindent, amit tud azért, hogy Csizsik-Csatáry "feleljen a bűneiért" és hangoztatták, hogy azonnali cselekvést várnak.

A levél küldői emlékeztettek rá, hogy Csizsik-Csatáry, akiről nemrégiben kiderült, hogy Budapesten él, a 2. világháború alatt, a kassai gettót őrző "magyar királyi rendőrök parancsnokaként igazi szadista volt, aki a kassai zsidók iránt extrém kegyetlenséget tanúsított". A szerzők rámutattak, hogy Csizsik-Csatáry, aki 1944-ben mintegy 15 700 zsidó Auschwitzba és további 300 Ukrajnába történő deportálását koordinálta, nőket korbácsolt meg, emberekkel a puszta kezükkel ásatott árkot és lelövette azokat, akik menekülni mertek.

A képviselők felidézték, hogy Csizsik-Csatáry, akit Csehszlovákiában 1948-ban az emberiesség elleni bűncselekmények miatt halálra ítéltek, "igazi gyáva emberként" megszökött a büntetés előtt, és a viselt dolgairól hazudva Kanadában telepedett le. Innen 1997-ben, miután lelepleződött, tovább szökött. A Simon Wiesenthal Központ a legkeresettebb háborús bűnösnek nyilvánította.

A levélírók szerint az, hogy bűntettek óta évek teltek el, "nem használható fel mentségként a cselekvés elkerülésére". Hangsúlyozták, hogy a 2. világháború alatt eltelt évek, amelyek alatt Csizsik-Csatáry élvezhette "az életet, a szabadságot és a méltóságot, olyan évek, amelyektől ő olyannyi zsidót megfosztott". A kongresszusi képviselők hangsúlyozták, hogy szükség van a felelősségre vonásra az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, és ebben az ügyben is elérkezett a megérdemelt igazságszolgáltatás ideje.

"Miközben nem tudjuk meg nem történtté tenni a holokauszt tragédiáját, biztosítanunk kell, hogy az ezekért a borzalmakért felelős gonosz embereket felelősségre vonják. Azzal, hogy felelősségre vonhatónak tartjuk ezeket az embereket, az elveszett életek előtt tisztelgünk és biztosítjuk azt, hogy sohasem feledjük, ami történt" - írták az amerikai képviselők.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!