Nagyvilág

2012.07.19. 14:05

Ban Ki Mun: Afrikában a nők, a gyerekek és a szegények érdekeit is szem előtt kell tartani

Peking, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A nőket és gyerekeket szem előtt tartó beruházásokra, a szegénység felszámolására és a zöldgazdaság fejlesztésére hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Kína-Afrika Együttműködési Fórum miniszteri értekezletének megnyitóján csütörtökön, Pekingben.

Peking, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A nőket és gyerekeket szem előtt tartó beruházásokra, a szegénység felszámolására és a zöldgazdaság fejlesztésére hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Kína-Afrika Együttműködési Fórum miniszteri értekezletének megnyitóján csütörtökön, Pekingben.Mint mondta, a Kína és Afrika közötti kapcsolat lehetőséget ad az afrikai országok számára, hogy változatossá tegyék gazdaságukat, munkahelyeket teremtsenek, fejlesszék az egészségügyi ellátást és az oktatást. A felek viszonyát az egyenlőségre és a kölcsönös előnyökre alapozott kapcsolatként jellemezte, amely hozzájárul a világgazdasághoz egy olyan időszakban, amikor annak hagyományos motorjait a visszaesés jellemzi - tette hozzá.

Az ENSZ főtitkára három terület fejlesztését vetette fel a fórum résztvevői előtt. Egyrészről azokat a kereskedelmi és infrastrukturális területeket említette, amelyek a nők és a gyerekek javát, életkörülményeit szolgálják, hozzáfűzve, hogy az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljainak szem előtt tartása mellett az országok nem feledkezhetnek meg a szegénység folyamatos felszámolására tett ígéretekről.

Ban külön is kiemelte, hogy Afrikának meg kell erősítenie a kontinens erejét, "tudásbeli képességét", vagyis növelnie kell képzett szakembereinek létszámát. "Afrika nem csak a támogatás és kereskedelmi lehetőségek forrásaként tekint Kínára" - jegyezte itt meg, utalva arra, hogy Peking afrikaiak ezreinek képzésében vett már részt; szakértők, önkéntesek és üzletemberek tömegét küldte a kontinensre.

Az ENSZ főtitkára harmadikként a zöldgazdaság építését hangsúlyozta, mint a fejlesztési stratégiák fontos elemét. Ez ugyanis - állapította meg - hatással van a közegészségügyre, a környezetre, az emberek jólétére, csökkenti az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat.

A 2000-ben életre hívott Kína-Afrika Együttműködési Fórum kétévente megrendezésre kerülő rendezvényén összesen ötven ország képviselteti magát. Jelen van Dél-Afrika, Benin, az Egyenlítői-Guinea, Dzsibuti, Niger és Elefántcsontpart elnöke, néhány állam kormányfője, továbbá számos afrikai ország külügyminisztere és az Afrikai Unió elnöke.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!