Nagyvilág

2012.07.19. 14:05

Ban Ki Mun: Afrikában a nők, a gyerekek és a szegények érdekeit is szem előtt kell tartani

Peking, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A nőket és gyerekeket szem előtt tartó beruházásokra, a szegénység felszámolására és a zöldgazdaság fejlesztésére hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Kína-Afrika Együttműködési Fórum miniszteri értekezletének megnyitóján csütörtökön, Pekingben.

Peking, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - A nőket és gyerekeket szem előtt tartó beruházásokra, a szegénység felszámolására és a zöldgazdaság fejlesztésére hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Kína-Afrika Együttműködési Fórum miniszteri értekezletének megnyitóján csütörtökön, Pekingben.Mint mondta, a Kína és Afrika közötti kapcsolat lehetőséget ad az afrikai országok számára, hogy változatossá tegyék gazdaságukat, munkahelyeket teremtsenek, fejlesszék az egészségügyi ellátást és az oktatást. A felek viszonyát az egyenlőségre és a kölcsönös előnyökre alapozott kapcsolatként jellemezte, amely hozzájárul a világgazdasághoz egy olyan időszakban, amikor annak hagyományos motorjait a visszaesés jellemzi - tette hozzá.

Az ENSZ főtitkára három terület fejlesztését vetette fel a fórum résztvevői előtt. Egyrészről azokat a kereskedelmi és infrastrukturális területeket említette, amelyek a nők és a gyerekek javát, életkörülményeit szolgálják, hozzáfűzve, hogy az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljainak szem előtt tartása mellett az országok nem feledkezhetnek meg a szegénység folyamatos felszámolására tett ígéretekről.

Ban külön is kiemelte, hogy Afrikának meg kell erősítenie a kontinens erejét, "tudásbeli képességét", vagyis növelnie kell képzett szakembereinek létszámát. "Afrika nem csak a támogatás és kereskedelmi lehetőségek forrásaként tekint Kínára" - jegyezte itt meg, utalva arra, hogy Peking afrikaiak ezreinek képzésében vett már részt; szakértők, önkéntesek és üzletemberek tömegét küldte a kontinensre.

Az ENSZ főtitkára harmadikként a zöldgazdaság építését hangsúlyozta, mint a fejlesztési stratégiák fontos elemét. Ez ugyanis - állapította meg - hatással van a közegészségügyre, a környezetre, az emberek jólétére, csökkenti az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat.

A 2000-ben életre hívott Kína-Afrika Együttműködési Fórum kétévente megrendezésre kerülő rendezvényén összesen ötven ország képviselteti magát. Jelen van Dél-Afrika, Benin, az Egyenlítői-Guinea, Dzsibuti, Niger és Elefántcsontpart elnöke, néhány állam kormányfője, továbbá számos afrikai ország külügyminisztere és az Afrikai Unió elnöke.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!