Nagyvilág

2012.06.27. 11:40

Váratlanul leváltották a cseh igazságügyi minisztert

 Prága, 2012. június 27., szerda (MTI) - Váratlanul menesztették a cseh kormányból szerdán Jirí Pospísil igazságügyi minisztert.

 Prága, 2012. június 27., szerda (MTI) - Váratlanul menesztették a cseh kormányból szerdán Jirí Pospísil igazságügyi minisztert.

    "Václav Klaus köztársasági elnök Petr Necas kormányfő javaslatára szerda délelőtt visszahívta tisztségéből Jirí Pospísil igazságügyi minisztert" - közölte minden további részlet nélkül Radim Ochvat, az államfő szóvivője.

    A miniszterelnök később rendkívüli sajtóértekezleten azt mondta, hogy Pospísil menesztésének oka a költségvetési fegyelem megsértése. 

    "Minden miniszterrel közöltem, hogy a takarékos költségvetés ellen csak azzal tiltakozhatnak, hogy beadják lemondásukat" - jelentette ki a kormányfő. Kifejtette: Pospísil ennek ellenére tárcája számára olyan költségvetési tervet terjesztett be, amely egymilliárd koronával magasabb, mint a megengedett jövő évi összeg, ami elfogadhatatlan.

    "Ez bomlasztó hatással van a kormányra, ezért azonnal lépnem kellett, mert a kormányban senkinek sem lehet privilégiuma" - magyarázta Necas. Pospísil ugyanis miniszteri tisztsége mellett még a Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke is. Az ODS élén Necas áll. 

    Helyi megfigyelők szerint Pospísil leváltásának valódi oka nagy valószínűséggel nem a költségvetés, hanem a cseh államügyészségben az utóbbi időben történt személycserék, amelyekre eltérően tekintett Pospísil, illetve Necas.

    Pospísil egyébként a kabinet egyik legnépszerűbb és legjobbnak tartott minisztere volt. A közvélemény elsősorban az ő érdemének tudja be, hogy sikerült elfogadtatni az új büntető törvénykönyvet, amely a még a hatvanas évekből származó jogszabálygyűjteményt váltotta fel. 

    A politikus már Mirek Topolának jobbközép kabinetjében (2006-2009) is vezette az igazságügyi tárcát.

kjk kti ksy

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!