Nagyvilág

2012.06.19. 16:18

EKF - Kassa készül a 2013-as nagy rendezvényére

Kassa, 2012. június 19., kedd (MTI) - A gazdaság fejlődését, az idegenforgalom fellendülését egyaránt várja Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címtől, a felvidéki város 2013-től viseli a titulust.

Kassa, 2012. június 19., kedd (MTI) - A gazdaság fejlődését, az idegenforgalom fellendülését egyaránt várja Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címtől, a felvidéki város 2013-től viseli a titulust.Finisébe érkezett a Kassa Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013 projekt, a csapat összeállt, és izgatottan várja a mérkőzés kezdetét - mondta sporthasonlattal élve Marek Madaric Szlovákia kulturális minisztere kedden Kassán azon a nagyszabású rendezvényen, amelyet az EKF-projektek bemutatásra szenteltek.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Kassa megkapta az EKF 2013 címet, akkor is ő volt a miniszter, és a közelmúltbeli kormányváltást követően is rábízták a tárca vezetését, ugyanakkor a megelőző kormány is magáénak vallotta a programot.

Kassa készen áll, a kultúra fővárosa titulustól a város, a megye, a régió és az ország fejlődését is várjuk - szögezte le.

A város arra készül, hogy Európa sikeres kulturális fővárosa legyen 2013-ban. Ennek bizonyítéka a művészeti projektek hosszú sora, a fesztiválok, rendezvények és akciók sokasága.

Mint mondta: Kassának méltó helye van és lesz a kreatív Európa térképén.

Az EKF 2013 megrendezése mintegy 60 millió euróba kerül, ennek felét az unió állja. Új létesítmények nem épülnek, régieket újítanak fel.

A prezentáción külön is szóltak a város régi laktanyájáról, amely öt percre található a történelmi városközponttól, és amelyet az EKF 2013 projekt fő szponzora, a US Steel Kelet-szlovákiai Vasmű támogatásával kulturális központtá építenek át. Itt kap helyet az úgynevezett vaspark is, amelyben a vas, az acél útját követhetik a majdani látogatók is, a laktanya ugyanakkor a modern művészetek háza is lesz.

Márai Sándorról, Kassa szülöttjéről szólva elhangzott: önálló Márai-projekt is készül, valamint megjelenik az író életműsorozata szlovák nyelven. Nagy várakozás előzi meg a Fehér éjszaka címet viselő programot, amelyen interaktív fényinstallációk segítségével a látványt maguk a látogatók is alakíthatják.

A rendezvényt követően Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja az MTI-nek elmondta: megítélése szerint az észak-kelet magyarországi térségnek bemutatkozási lehetőséget kell biztosítani a jövő évi kassai programok sorában.

Megfogalmazása szerint mivel Miskolc és Kassa polgármestere között nagyon jó kapcsolat alakult ki, az EKF 2013 program keretében kívánatos lenne, ha a borsodi megyeszékhely, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye is szerephez jutna a kassai rendezvények között.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!