Nagyvilág

2009.08.07. 08:39

Meghalt a pakisztáni tálibok vezére?

<p>Pakisztánnak "olyan információ vannak", hogy egy rakétatámadásban meghalt Baitullah Mehsud, a pakisztáni tálibok vezetője, de ezt egyelőre nem tudták megerősíteni - közölte pénteken az ország információs minisztere.</p>

Korábban amerikai tisztségviselők úgy nyilatkoztak: "okuk van feltételezni", hogy a tálib parancsnok halott. A legkeresettebb pakisztáni lázadónak számító Mehsud elfogásáért a pakisztáni kormány ötvenmillió rúpiás (112 millió forint), míg az Egyesült Államok ötmillió dolláros (930 millió forint) vérdíjat ajánlott fel.

A pakisztáni kormányhoz olyan információk érkeztek Mehsud csoportjától, hogy a tálib vezető meghalt - közölte az ország információs minisztere. Az újságírók előtt nyilatkozó Rehman Malik ugyanakkor kiemelte, hogy szilárd bizonyíték nélkül a hírt egyelőre nem tudták hivatalosan megerősíteni.

"Okunk van feltételezni, hogy Mehsud halott" - közölte pár órával korábban egy amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Az ABC amerikai televízió amerikai tisztségviselőket idézve közölte, hogy egyelőre nincsen fizikai bizonyíték, de "erős jelek utalnak arra", hogy a hónapok óta üldözött Mehsud meghalt.

Szerdán arról érkeztek hírek Pakisztánból, hogy egy aznap hajnali, amerikai robotrepülőgépről indított rakétatámadásban meghalt Mehsud második felesége, és több rokona megsebesült. A rakétát Mehsud apósának házára lőtték ki az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán törzsi területein található Laddah faluban. Tisztségviselők akkor azt nem tudták megmondani, hogy a támadással célba vett tálib vezér a teljesen lerombolt házban tartózkodott-e.

Egy amerikai tisztségviselő az AFP-nek nyilatkozva elmondta: egyetlen bizonyítékuk eddig az, hogy a tálib vezér terepjárója ott volt a háznál, és a támadásban a jármű teljesen megsemmisült. Egy magas rangú pakisztáni hírszerzőtiszt pedig közölte, hogy miután több emberrel, köztük Mehsud rokonaival és törzsének tagjaival is beszélt, "már teljesen biztos" a halálhírben.

A harmincas éveiben járó Mehsud az 1990-es éveket Afganisztánban töltötte, ahol a tálibok oldalán harcolt. A pakisztáni tálibok vezetését 2007 nyarán vette át, miután a kormánycsapatok megölték a szervezet akkori első emberét. A férfi után nagy erőkkel kutattak a biztonsági erők, és sajtóhírek szerint már többször sikerült éppen hogy megmenekülnie ellene irányult támadások elől.

Több támadás mellett a Benzari Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető elleni merénylettel is gyanúsított Mehsud elfogásáért a pakisztáni kormány ötvenmillió rúpiás (112 millió forint), míg az Egyesült Államok ötmillió dolláros (930 millió forint) vérdíjat ajánlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!