Nagyvilág

2009.01.11. 14:30

Magyarország felkészült az esetlegesen meginduló gázszállítások fogadására

<p>Amennyiben megindul a gázszállítás, Magyarország felkészült a fogadására. – mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter 2009. január 11-én, vasárnap tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.</p>

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szakemberei is felkészültek a technológia kihívásra – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter jelezte: a határáteresztő pontokra telepített nyomásérzékelő eszközök legkésőbb 30 másodpercen belül jelzést küldenek majd a földgáz megérkezéséről.

A miniszter beszámolt arról, hogy az ellenőrzőcsoportra vonatkozó háromoldalú megállapodás aláírását követően a csoport magyar tagja is elindult állomáshelyére.

A szakember Nyugat-Ukrajnában végzi majd feladatát, a magyar-ukrán, illetve szlovák-ukrán viszonylatokon fogja ellenőrizni a gáztranzitot. Molnár Csaba Magyarország mai napra valószínűsített földgázfogyasztásról szólva elmondta: azt a tegnapi naphoz hasonlóan ma is 61-64 millió m3 közöttire becsülik a szakemberek.

A hazai fogyasztást továbbra is a kereskedelmi tározókból (53 millió m3), a hazai kitermelésből (9 millió m3) valamint a nyugati irányból beérkező földgázból (4 millió m3) fedezik majd.

A miniszter kiemelte, hogy a stratégiai célú biztonsági tartalékhoz – bár annak felszabadítása megtörtént – még nem kellett hozzányúlni. A tárcavezető tájékoztatott arról, hogy a tegnapi nap folyamán a szomszédos államoknak ígért gázmennyiség megérkezett a célországba, Szerbia esetében kicsivel túl is teljesítették az ígért mennyiséget, így Magyarországon keresztül a német-magyar összefogásnak köszönhetően 4,7 millió m3 földgáz jutott el az országba.

Bosznia-Hercegovina a maximális mennyiséget, 1,5 millió m3 gázt kapott. Horvátországba Ausztrián keresztül érkezett meg az 1 millió m3 földgáz..

Ezt a mennyiséget a tervek szerint a mai napon is biztosítják a három ország számára– mondta el Molnár Csaba.

Az energiaügyi miniszter tájékoztatójában beszámolt a tegnapi nap hazai földgáz- fogyasztásáról is, ez 63,6 millió m3 volt, a gázkrízis leghidegebb napján. A jövő hét időjárására kitérve a miniszter kiemelte: bár továbbra is igen hideg lesz az időjárás, a jövő héten már néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet.

  • Előrelépés a gázvitában"

  • GÁZVITA: a Gazprom szerint...  

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!