Nagyvilág

2008.10.14. 13:47

Orral lefelé zuhant a Qantas számítógéphiba miatt

<p>A meghibásodott számítógép kiiktatta az automata pilótát és rossz adatokat közölt - ez okozta a Qantas ausztrál légitársaság múlt keddi repülőgép-balesetét - derítették ki ausztrál szakértők. <BR /></p>

Az elromlott komputer vészhelyzetet szimulált, majd a repülésellenőrzésért felelős számítógépnek azt az üzenetet küldte, hogy repülés közben állítsa az Airbus A330-ast orral lefelé zuhanórepülésbe. A gép előbb megemelkedett, majd ferdén esni kezdett a levegőben. 
A gép előbb megemelkedett, majd ferdén esni kezdett a levegőben.

A Szingapúrból Perthbe tartó gép fedélzeten tartózkodó 313 ember közül legkevesebb 51-en megsérültek az utasok és a legénység közül. Sokuknak csontja eltört, és volt olyan is, aki gerincsérülést szenvedett.

Az robotpilóta kiiktatásakor azonban a repülésellenőrző számítógépek közölnek kulcsadatokat, épp a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

A pilóták a helyzet felismerése után azonnal cselekedtek: visszanyerték uralmukat a gép fölött, a közeli Learmonth katonai repülőtéren kényszerleszállást hajtottak végre, ahol ellátták a sérülteket. A vizsgálat eredménye szerint a legénység gyors reakciójának köszönhető, hogy a légijármű röppályáját másodperceken belül vissza tudták állítani a normális szögbe. Az utasok a plafonhoz préselődtek, a tárgyak össze-vissza repültek a kabinban.

Az eset után a gép francia székhelyű gyártója elrendelte minden hasonló számítógép vizsgálatát.

A Qantas korábban csak annyit közölt, hogy "hirtelen magasságváltoztatás" okozta a balesetet, de megígérték, hogy a szakértői vizsgálatot mindenben segítik.

Ezek is érdekelhetik