Nagyvilág

2008.10.08. 16:47

Oroszország kivonta katonáit Grúziából

<p>Az orosz hadsereg egységei szerdán teljesen visszavonultak a két grúz szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia körüli, grúz területen lévő ütközőzónákból - közölte a tbiliszi belügyminisztérium szerdán.</p>

Oroszországnak péntekig adott határidőt a csapatkivonásra a Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök közvetítésével létrejött béketerv. Az orosz egységek először az Abházia körül kialakított ellenőrzőpontokat hagyták el, majd később felszámolták a Dél-Oszétiánál lévő hat ellenőrzőpontot is. "Teljesen visszavonultak az ütközőzónákból" - közölte a grúz belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Korábban Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy franciaországi konferencián bejelentette, hogy jóval a pénteki határidő előtt, már szerda éjfélre befejezik a csapatkivonást. Közben már legalább kétszáz európai uniós megfigyelő érkezett a két szakadár grúz terület körüli ütközőzónákba.

Moszkva augusztus elején vezényelte csapatait Grúziába, miután a grúz hadsereg támadást indított a Grúziától elszakadni vágyó Dél-Oszétia ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!