Nagyvilág

2008.10.09. 20:30

NATO-miniszteri- esti összefoglaló

<p>Az afganisztáni nemzetközi békefenntartás erősítéséről kezdtek kétnapos tanácskozást csütörtökön Budapesten a NATO védelmi miniszterei.</p>

Az észak-atlanti szövetség nemcsak a nemzetközi békefenntartók létszámát szeretné növelni, de arra törekszik, hogy a rendteremtésben egyre inkább az afgán kormányhadsereg vegye át a vezető szerepet. A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer az értekezlet kezdete előtt a Kossuth téren mondott beszédében elismerte, hogy a szövetség 6 évtizedes fennállása óta az afganisztáni békefenntartás a legnagyobb kihívás.

Az afganisztáni tálib kormányt 2001-ben döntötte meg katonai erővel az Egyesült Államok. Az év végén hozta létre az ENSZ a NATO vezetésű ISAF nemzetközi békefenntartó erőt, hogy hatalomra segítsen egy demokratikus kormányt. Az ISAF-ban ma már több mint 40 ország 53 ezer katonája vesz részt, de lassan hét évi erőfeszítés után sem tartja a kabuli kormány ellenőrzése alatt az egész országot.

A NATO védelmi minisztereinek ülésére (hivatalos nevén az Észak-Atlanti Tanácsba) meghívták az ISAF-ban részt vevő nem NATO-országokat is.

A védelmi miniszterek pénteken azt vitatják meg, hogyan tudják a nemzetközi békefenntartásban részt vevő országok támogatni a jövőre esedékes afgán elnökválasztást. Arról is szó lesz, milyen segítséget kell nyújtaniuk az afgán kormányhadsereg fejlesztéséhez.

A budapesti értekezleten téma lesz a NATO új stratégiája, amelyet jövőre, a szövetség létrehozásának 60. évfordulóján hirdetnek meg. Az érvényes stratégiai koncepciót 1999-ben fogadták el, ezért nem foglalkozik olyan új kihívásokkal, mint a nemzetközi terrorizmus, a globális felmelegedés, a vallási konfliktusok

A védelmi miniszterek megegyeztek, hogy a NATO hadihajókat küld Szomália partjaihoz, hogy megvédjék az elszaporodott kalóztámadásoktól az élelmiszersegélyt szállító hajókat. Ezt az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun kérte az atlanti szövetségtől.

A szövetség budapesti értekezlete alatt pénteken ülésezik először a NATO-Grúzia Bizottság. A NATO Grúziát támogatja az augusztus elején kirobbant orosz-grúz konfliktusban. Az orosz fegyveres támadás miatt a NATO felfüggesztette kapcsolatát Moszkvával, ezért nem is ül össze az értekezlet idején a NATO-Oroszország Bizottság.

Ezek is érdekelhetik