Nagyvilág

2008.10.28. 16:31

Élete végéig börtönbe mehet az olasz nő román gyilkosa

<p>Életfogytiglani börtönbüntetést kért kedden az ügyész arra a román állampolgárságú férfira, aki tavaly októberben szexuálisan bántalmazott, majd agyonvert és kirabolt egy nőt Olaszországban.</p>

Az úgy akkora felháborodást váltott ki, hogy Olaszországban rövid idő alatt megszigorították a bevándorlást. A 47 éves Giovanna Reggianira egy gödörben találtak rá még tavaly októberben. Az asszonyt megerőszakolták, majd úgy megverték, hogy kómába esett. Később a kórházban belehalt sérüléseibe. A bűncselekménnyel a 25 éves Romulus Nicolae Mailat román állampolgárt vádolják.

Perében várhatóan szerdán lesz ítélet, a keddi tárgyalási napon az ügyész életfogytiglani börtönbüntetést kért a gyilkosság, rablás és nemi erőszak vádját tagadó férfire.

Az ügy óriási felháborodást keltett Olaszországban. Hatására rendkívül gyorsan elfogadták azt a törvényt, amely megkönnyíti a hatóságoknak, hogy gyorsított eljárásban utasíthassanak ki egy illegális bevándorlót. A jogszabály-módosítást, valamint az olasz hatóságok kemény fellépését a romák ellen több ország bírálta - egyebek mellett Románia tiltakozott, mondván: egy egész közösséget nyilvánítanak bűnözőnek.

Olaszország legnagyobb bevándorló közössége a román - a hivatalos adatok szerint 342 ezer, de a katolikus segélyszervezetek szerint félmillió román állampolgár tartózkodik Itáliában.

Ezek is érdekelhetik