Nagyvilág

2008.10.17. 12:48

Újra kapható kínában a Fehér Nyúl

<p>A Fehér Nyúl nevű cukorkát újra árulják Kínában - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség</p>

Az édességet korábban azért vették le világszerte a polcokról, mert kiderült, hogy más kínai tejtermékekhez hasonlóan melaminnal szennyezett.

Kínában a veszélyes, vesebetegséget okozó anyagot tartalmazó tejtermékek miatt több mint ötvenezer kisgyerek betegedett meg, közülük négyen meghaltak.

A Fehér Nyúl nevű cukorkát most melamin-mentességet hirdető felirattal kezdték újra árulni. Sanghajban a vásárlóknak ingyenes termékmintát és ajándék játéknyulat adtak. Az édességet szeptember 26.-án vonták be Kínában.

Azóta összesen 50 országban függesztették fel a cukorka árusítását, köztük Magyarországon is. Az édességet gyártó cég elnöke szerint még az idén újra a boltokba kerülhet a Fehér Nyúl mind az ötven érintett országban.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot a gyanú szerint szándékosan adták tejporokhoz és tejekhez, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A melaminbotrány kirobbanása óta világszerte a legkülönfélébb élelmiszerekben bukkantak a szennyezőanyagra: tejes jégkrémekben, kekszekben, édességekben, ízesített mogyorókban és csokoládékban. Mind kínai gyártmányú tejtermékektől szennyeződtek.

Az ehető rizspapírba csomagolt tejes cukorkát 1943-ban kezdték gyártani Sanghajban. A Fehér Nyúl az egyik legismertebb kínai termék a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!