Nagyvilág

2008.10.21. 18:13

Drámai fordulat a japán üzletember gyilkossági-öngyilkossági ügyében

<p>Úgy tűnik mégsem lett öngyilkos az a japán üzletember, aki az eddigi hivatalos magyarázat szerint október 10-én felakasztotta magát Los Angeles-i börtöncellájában.</p>

A 61 éves Miura Kazujosit bíróság elé akarták állítani az Egyesült Államokban, mert az amerikai vád szerint 27 évvel ezelőtt megölte feleségét Los Angelesben.

Az ügy évtizedek óta húzódott, és már nem egyszer vett drámai fordulatot. 1981 őszén a férfi, aki ruhakereskedéssel foglalkozott, Los Angelesben volt feleségével. November 18-án egy máig ismeretlen támadó többször rálőtt az asszonyra egy belvárosi parkolóban.

A nőt súlyos állapotban vitték kórházba, ahol kómába zuhant. Röviddel később az amerikai légierő egyik gépével hazavitték Japánba. Később megvakult, megbénult, és géppel tartották életben. Végül egy évvel azután, hogy rálőttek, meghalt az asszony, aki röviddel a merénylet előtt szült. Halála idején gyereke 13 hónapos volt

A férj váltig állította, hogy semmi köze felesége halálához, egy rabló végzett az asszonnyal. Miura még kampányt is kezdett a kaliforniai nagyvárosban az erőszak ellen. Sőt levelet írt az akkori amerikai elnöknek, Ronald Reagannek, és Kalifornia akkori kormányzójának, Jerry Brownnak arra kérve őket, hogy tegyenek meg mindent az erőszak ellen.

1984-ben azonban egy japán újság megírta, hogy bizonyítékok vannak a férfi ellen, aki egy másfél millió dolláros életbiztosításért ölette meg feleségét. A bűnügybe ekkor belekeveredett egy japán színésznő is, aki a férfi szeretője volt. A nő az újságcikk megjelenése után azt állította, hogy Miura őt kérte meg, hogy végezzen a feleséggel. Habár nem találták meg a gyilkost, és közvetlen bizonyítékok sem voltak a férfi ellen, az újságcikk és a szerető állításának hatására a japán rendőrség őrizetbe vette az üzletembert, akiről nyilvánosságra került az is, hogy volt szeretője 1979-es megöléséért is gyanúsított volt korábban.

Miurát 1994-ben életfogytiglanra ítélték Japánban azzal a váddal, hogy ő volt felesége gyilkosának felbujtója. Négy évvel később azonban törölte ítéletét a tokiói Fellebbviteli Bíróság, 2003-ban a japán Legfelsőbb Bíróság pedig felmentette. Mindkét testület arra hivatkozott, hogy nem sikerült azonosítani felesége támadóját, így nem lehet elítélni.

Ekkor jött a sokadik fordulat az ügyben. Miura tovább üzletelt amerikai partnereivel. Ez év február 22-én, miközben a kaliforniai hatóságok figyelték a külföldi mozgását, a férfi az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó Saipan szigetre utazott, ahol azonnal letartóztatták. Mint később kiderült azért léptek az amerikai hatóságok, mert a Los Angeles-i rendőrség sok év után azonosította felesége gyilkosát. Miurát Los Angelesbe vitték, hogy bíróság elé állítsák. Október 10-én azonban felakasztva találták börtöncellájában.

A japán üzletember amerikai ügyvédje, Mark Geragos hétfőn újabb csavart vitt az ügybe. Azt közölte az újságírókkal, hogy a védelem által felkért kórboncnok mély szöveti sérüléseket és fojtogatás nyomait találta a férfi holttestén, vagyis Miurát ezek szerint megölték a börtönben, majd testét felakasztották, hogy öngyilkosság látszatát keltsék. A 27 évvel ezelőtt egy Los Angeles-i parkolóban kezdődött gyilkossági ügy továbbra sem zárult le, de immár halott a vélt tettes is.

Ezek is érdekelhetik