Nagyvilág

2008.10.13. 14:37

Busz gyulladt ki egy sztrádán Szlovákiában

<p>A sztrádán gyulladt ki egy autóbusz vasárnap késő este Szlovákiában.</p>

A több méteres lángok valószínűleg műszaki hiba csaptak fel - adta hírül a szlovák rendőrség hétfőn.

A baleset az ország fő közlekedési ütőerének számító, Szlovákiát nyugat-kelet irányban összekötő D1-es autópályának a Trencsénhez közeli szakaszán történt. Bár a tűz gyorsan terjedt, személyi sérülés nem történt; a járműből kimenekülő utasokat egy másik busz szállította el a helyszínről.

Az eddigi viszgálatok szerint a motorházban keletkezett rövidzárlat okozta a tüzet. Előzetes becslés szerint az anyagi kár ötmillió korona, vagyis mintegy 40 millió forint - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Trencséni Kerületi Rendőr-főkapitányság.

Szlovákiában rövid időn belül ez már a negyedik jelentősebb buszbaleset. Néhány nappal ezelőtt egy Kelet-Szlovákiából Prágába tartó távolsági autóbusz az északnyugat-szlovákiai Trencsén közelében letért az útról, és fölborult. Négyen vesztették életüket a balesetben. Kelet-Szlovákiában - ugyancsak néhány nappal ezelőtt - egy gyerekeket szállító busz kamionnal ütközött, többen megsérültek. Tragikus baleset ért egy kirándulókkal teli kassai autóbuszt szeptember 7-én a horvátországi Gospic város közelében, 14-en vesztették életüket.

Egy hasonlóan tragikus tavalyi szlovákiai buszbaleset után a pozsonyi kormány azt ígérte, szigorítani és rendszeresíteni fogja a buszok műszaki ellenőrzését.

Ezek is érdekelhetik