Nagyvilág

2008.10.15. 09:13

A gazdasági válság a brüsszeli uniós csúcs vezető témája

<p>Brüsszelben kezdenek kétnapos csúcstalálkozót szerdán az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői, hogy megvitassák, milyen lépések szükségesek a pénzügyi válság kezelésére.</p>

A csúcstalálkozót pár nappal azután tartják, hogy az eurózóna 15 tagországának vezetői vasárnapi megbeszélésükön egyetértettek abban: közösen kell fellépni a bankválsággal szemben. A tagországok a hétvégi tanácskozáson döntöttek arról is, hogy garanciát nyújtanak a bankközi kölcsönökhöz.

Az eurózóna vezetőinek tárgyalásait követően a fejlett gazdaságú európai országokban egymás után hozták nyilvánosságra az egyes kormányok bankmentő csomagjának részleteit. A szerdai brüsszeli EU-csúcsot megelőzően nyilvánosságra került adatokból kiderült: az európai kormányok összesen mintegy 2000 milliárd eurónyi állami segítséget ajánlottak a pénzügyi szektornak. Erre egyébként erős emelkedéssel reagáltak a hét első két kereskedési napján az európai tőzsdék.

Bár a kétnapos brüsszeli ülés legfőbb témája a pénzügyi válsággal kapcsolatos teendők megvitatása lesz, napirenden szerepel még az orosz-grúz viszony, az uniós bevándorlási jogszabálytervezet és az energiatakarékossági, valamint klímavédelmi tervek. Utóbbival kapcsolatban Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy a pénzpiacok válsága miatt sem szabad feladniuk az ezen a téren tett kötelezettségvállalásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!