Nagyvilág

2008.10.29. 08:03

21 hónapos börtön illegálsian készített mozifilm másolatokért

<p>Egy amerikai férfit 21 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy videokamerával illegálisan vett fel filmeket egy washingtoni moziban - közölte az amerikai mozgókép szövetség (MPAA) kedden.</p>

A filmipart képviselő szervezet állítása szerint az elítélt férfi két év alatt több mint száz filmet tett elérhetővé törvénytelenül.

Az MPAA közleménye szerint Michael Logan elismerte, hogy kereskedelmi célokból egy digitális kamerával felvette a "28 héttel később", és a "Bűbáj" című filmeket. A marylandi férfit még tavaly novemberben fogták el, miután rajtakapták egy moziban, ahogy a kabátja alá rejtett HD kamerával vette a vásznat - írta a wired.com című amerikai portál. Logan elismerte, hogy a kalózfelvételekből DVD-t akart csinálni, és eladásukat tervezte. A MPAA szerint a férfi több mint száz filmet vehetett fel illegálisan.

Egy 2005-ben elfogadott törvény értelmében a jogtulajdonos hozzájárulása nélkül egy filmről moziban videokamerás felvételt készíteni bűncselekménynek számít, és az elkövetőt öt évig terjedő börtönbüntetéssel, és negyedmillió dolláros (valamivel több, mint 50 millió forint) pénzbüntetéssel lehet sújtani.

John Malcolm, az MPAA kalózfelvételek elleni globális programjának vezetője a filmiparra nézve súlyos fenyegetésnek nevezte a videokamerás másolatokat. A filmipar állítása szerint a kalózfelvételek 18 milliárd dolláros veszteséget okoznak világszerte.

 

Ezek is érdekelhetik