Nagyvilág

2008.09.04. 12:59

Vizsgálati fogságba helyezték a menesztett szerb konzult

<p>A belgrádi bíróság harminc napos vizsgálati fogságba helyezte a menesztett New York-i szerb konzult, aki ideiglenes úti okmányok kiadásával elősegítette egy szerb állampolgár szökését az amerikai igazságszolgáltatás elől.</p>

Egyúttal elrendelte a nyomozást a hivatali visszaélés gyanújával. Igor Milosevics volt New York-i konzul kihallgatása este tizenegytől hajnali negyed négyig tartott, ezt követően döntött a vizsgálóbíró őrizetbe vételéről. Milosevics ellen korábban fegyelmi eljárást indítottak a külügyminisztériumban, amelyet követően azonnali hatállyal felmondtak neki.

A konzul igyekezett főnökére, Szlobodan Nenadovics főkonzulra hárítani a felelősséget, hogy annak jóváhagyására adta ki az amerikai hatóságokat kijátszó és a perbe fogott Miladin Kovacsevics menekülését elősegítő okmányokat, ám mint kiderült, saját szakállára cselekedett. Annak ellenére tette meg ezt, hogy tudomása volt arról, hogy Kovacsevicset százezer dolláros óvadék ellenében helyezték szabadlábra és elvették útlevelét, nehogy elhagyja az államokat, aminek tilalmára egyébként a vádlottat is figyelmeztették.

Miladin Kovacsevics kosarazó egy amerikai állampolgárságú diáktársát verte meg Amerikában súlyos sérüléseket okozva neki. Majd a szerb konzul segítségével megszökött, amikor szabadlábra helyezték. Mindez még májusban történt.

Washington azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, követeli, hogy a vádlott - aki ellen már megkezdődött a per - térjen vissza Amerikába. Egyes tekintélyes szenátorok külön is figyelmeztették Belgrádot, feltehetőleg ennek nyomán kezdődött eljárás a szabályokat durván megszegő konzul ellen, ám Kovacsevics továbbra is háborítatlanul él a vajdasági Kulán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!