Nagyvilág

2008.08.28. 14:17

Az amerikai védelmi pajzsot "legyőző" rakétát tesztel Oroszország

<p>Új, az amerikai rakétavédelmi pajzs ellenére is hatékony interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) tesztelt Oroszország - jelentette az AFP csütörtökön orosz hírügynökségi forrásokra hivatkozva.</p>

Washington a minap írta alá a megállapodást, hogy Csehországba és Lengyelországba telepítik a rekétavédelmi rendszer egyes elemeit. A Topol RS-12M tipusú rakétát állítólag olyan rendszerrel szerelték fel, amely sikeresen veszi fel a harcot a földről indított rakétaelhárító töltetekkel - jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

A sikeresnek nevezett teszt során a nukleáris robbanófejek szállítására is alkalmas interkontinentális ballisztikus hordozót a Pleszetszki bázisról indították el, a 6 ezer kilométerre lévő Kamcsatka-félszigeten kijelölt célterületre.

Oroszország már többször bejelentette, hogy tovább fejleszti saját nukleáris elrettentő erejét válaszul arra, hogy Csehország és Lengyelország területén az Egyesült Államok éppen az ICBM fegyverek elleni rakétapajzs kiépítését kezdi meg rövidesen. Bár Washington többször is hangoztatta, hogy a rendszer nem Oroszország ellen irányul, Moszkva hevesen ellenzi a törekvést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!