Nagyvilág

2008.06.16. 09:41

Szombaton Tibetbe érkezik a fáklya?

<p><text>A kínai állami média hétfői jelentése szerint szombaton Tibetbe érkezik az olimpia láng, bár hivatalosan ezt nem erősítették meg. Az eredeti tervek szerint szerdán vitték volna a tibeti fővárosba a lángot, de az útvonalat a május 12-ei szecsuani földrengés után megváltoztatták.  <br /> </text></p>

A Beijing News című lap az egyik lángvivőre hivatkozva állította, hogy a június 21-én, szombaton viszik végig Lhászán az olimpiai fáklyát. A láng egy napot tölt Tibetben, ahova továbbra sem engednek be külföldi újságírókat a kínai hatóságok a tavaszi tüntetések óta.

Az újság információit a pekingi olimpiai bizottság nem tudta megerősíteni, csak annyit közöltek, hogy egy későbbi időpontban jelentik be a pontos menetrendet. A lángot kedden az ország muszlim többségű nyugati Hszincsiang tartományba viszik, ahol három napot fog eltölteni. Azt hivatalosan még nem jelentették be, hogy mi lesz az utána következő állomás. Az olimpia bizottság egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy lépésről-lépésre döntenek az útvonalról.

Az eredeti tervek szerint a lángot június közepén vitték volna át Szecsuán tartományon, és onnan érkezett volna Tibetbe. A május 12-ei szecsuáni földrengés után azonban megváltoztatták az útvonalat, és Szecsuánban az Olimpia augusztusi megnyitója előtt viszik át a lángot. A hivatalos olimpiai oldalon még mindig az eredeti útvonaltervet lehet látni, amely már régóta megváltozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!