Nagyvilág

2008.06.09. 10:59

Két túlélőt találtak a beomlott ukrajnai bányában

<p>Két bányászt sikerült élve kiszabadítani abból az ukrajnai bányából, amelyben vasárnap reggel robbanás történt. 35 társukat azonban továbbra sem sikerült elérniük, őket ráadásul vízbetörés is fenyegeti a földalatti járatokban - közölte az Interfax hírügynökség hétfőn.<BR /></p>

A két túlélőt, akikre a romok alatt találtak a mentőalakulatok, azonnal a felszínre szállították, állapotukról azonban egyelőre nincs hír. A Kelet-Ukrajnai Karl Marxbányában hét mentőcsapat folytatja a keresést a föld alatt rekedt 35 bányász után, miközben a felszínen 22 orvosi egység várakozik.

A robbanás közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban történt a szénbányában, ezer méterrel a földfelszín alatt - közölte a vészhelyzetekkel foglalkozó minisztérium helyi vezetője. A detonáció a felszínen is megsebesített öt embert. A független ukrán bányászszakszervezet vezetője erre reagálva azt közölte: nehéz elképzelni, hogy valaki túlélhette lent a robbanást, ha a bányán kívül is megsérültek amiatt.

A mentőalakulatok 625 méter mélyre jutottak, de nem tudtak tovább menni - mondta vasárnap az ukrán miniszterelnök-helyettes. Alekszandr Turcsinov ugyanakkor hozzátette: halottak emberi hangokat hétszáz méter mélyről. Mint fogalmazott: aggasztó, hogy a víz bármelyik pillanatban eláraszthatja a járatokat.

A Donyeck-medencei Jenakijevóban lévő bányát szombaton a biztonsági előírások megszegése miatt bezárták, és elvileg csak egy kisebb csapat dogozott a járatokban. Néhány bányász azonban azt állította, hogy a tragédia idején ugyanúgy volt termelés, mint bármikor máskor.

A térség húsz bányájában függesztették fel május 23. után a termelést, miután 11 bányász vesztette életét egy robbanásban. A legsúlyosabb eset az elmúlt év novemberében történt: a Zasiadko bányában történt gázrobbanásban 101 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!