Nagyvilág

2008.06.21. 15:52

Fizetnek a leszokásért Skóciában

<p>Skócia - Egy skót nagyváros meglepő akcióval állt elő lakói egészségesebbé tétele érdekében: Dundee-ban fejenként 150 font (45 ezer forint) értékű élelmiszerre költhető összeget kaphatnak azok a dohányosok, akik hajlandóak leszokni a cigizésről és ezt bizonyítani is tudják.</p>

A tervet a brit társadalombiztosítás (NHS) finanszírozza és a skót kormány is támogatja. Az első évre előirányzott öszeg félmillió font (150 millió forint).

A jelentkezőknek 12 héten keresztül tesztelik egy szénmonoxid-mérővel a lehelletét egy helyi gyógyszertárban, hogy kiderüljön, nem gyújtottak-e rá, emellett nikotin-helyettesítő terápiával is segítik őket.

A heti 12,5 fontot (közel 3800 forintot) egy elektronikus kártyára teszik, amelyet bármilyen élelmiszerre lehet költeni, alkoholon és cigarettán kivül.

Dundee-ban 36 ezer dohányzót tartanak nyilván, akiknek közel fele segélyekből él. A társadalombiztosítás tervei szerint legalább 1800-an próbálnak majd leszokni a cigiről, és felüknél tartós lehet a hatás. Amennyiben az akció sikeresnek bizonyul, azt más skót városokban is bevezetik azt.

Egy hasonló, terhes anyák dohányzását megcélzó projekt, amely szintén ösztönzésre alapul, már működik a közel 150 ezer lakosú városban.

Kapcsolódó cikkek:

  • Dohányzás vezetés közben...
    ...avagy ugyan miért gyújtanak rá az autóban is a dohányosok? 47 százalékuk füstöl vezetés közben, negyedük pedig egyszerűen kidobja a csikket az ablakon.
  • Tilos a dohányzás a francia éttermekben
    Franciaországban január elsejétől betiltják a dohányzást kávéházakban, éttermekben, bisztrókban és bárokban annak ellenére, hogy vannak, akik a francia életstílus elleni támadásnak tartják a szigorítást.
  • Harc a dohányzás ellen
     Dohányzás Elleni Világnapot Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján minden év november hónap harmadik csütörtökén tartják, ami „Ne gyújts rá!” Világnapként került a köztudatban és most 15.-ére esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!