Nagyvilág

2008.06.26. 15:37

Felére (sem) csökkenhet Ukrajna lakossága 2050-ig

<p>Kijev – Míg a 90-es évek közepén még azt tanították az iskolákban, hogy Ukrajna lakosságának száma megközelíti a 49 milliót, mára ez a szám 46,26 millióra apadt.</p>

Ez azt jelenti, hogy a múlt év augusztusában közölt adatokhoz (46,45 millió) képest az ország lakossága közel kétszázezer fővel apadt. A nem múló demográfiai krízis legfőbb okait a gazdasági gondokban, a stabilitás hiányában, az iszákosságban látják a szakértők, illetve abban, hogy az ukránok nagyot csalódtak az országos politikában.

A népességcsökkenésre szinte semmilyen hatással nem volt a kismamáknak járó egyszeri anyagi támogatás összegének jelentős emelése. A fiatal szülők egy része nem is veszi azt igénybe, mert túl sok időt kell vesztegetniük a különböző hivatalok küszöbein toporogva, s mire kézhez kapnák a támogatást, az már csak a felét éri.

A népességkutatók és statisztikusok már több hónapja félreverik a harangot, mondván: amennyiben nem változik ez a csökkenési tendencia, 2050-ben Ukrajna lakosságának létszáma aligha fogja elérni a 26 milliót.

Szorosan a témához tartozik, hogy az ukrajnaiDolja (Sors) Országos Szövetség áprilisban közzétett adatai szerint az ország függetlenségének kikiáltása óta mintegy 30 millió abortuszt (hivatalos) végeztek Ukrajnában.

A népességcsökkenést az is meggyorsíthatja, hogy az ukrán állampolgárok jelentős hányada külországokban képzeli el boldogulását. Egy Gallup-felmérés szerint Ukrajna lakosságának 25 %-a hagyná el akár rögtön az országot, amennyiben arra megfelelő alkalom kínálkozna.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!