Nagyvilág

2008.06.21. 17:44

Békés volt a láng tibeti útja, Nepálban viszont százak tiltakoztak

<p>Nepál, Tibet - Fokozott biztonsági intézkedések közepette érkezett szombaton a tibeti fővárosba az olimpiai láng.</p>

A fáklya a tervezett háromnapos tibeti körút helyett csupán néhány órát tartózkodott a márciusi tüntetéssorozat óta gyakorlatilag teljesen lezárt Lhászában, ahol kínai rendőrök és katonák százai felügyelték a biztonságát.

A 10 kilométer hosszú váltófutás a dalai láma egykori nyári rezidenciája elől indult, és két órával később a Potala palotánál, a tibeti uralkodók korábbi székhelyénél ért véget. Az eseményen csak néhány tucat külföldi újságíró vehetett részt, a pekingi kormány külön engedélyével.

Tibet egyébként a márciusi tiltakozáshullám óta továbbra is el van zárva a külföldiek, elsősorban az újságírók elől, a rendőrség emberei pedig buddhista kolostorokat és a helyi lakosok otthonait kutatják át, ahol számítógépeket és mobiltelefonokat foglalnak le, hogy elejét vegyék külföldiekkel való kapcsolatfelvételnek.

A lhászai váltófutás idején a legtöbb helyi lakos otthonában maradt, és az üzletek is bezárva tartottak. "A hatóságok nem engedték, hogy elhagyjuk a szállodát, és az utcáról nézzük a futást" - mondta a Tibet International Grand Hotel egyik munkatársa. Egy taxisofőrrel pedig elmondása szerint azt közölték munkaadói az autórádión keresztül, hogy a fáklya útja mentén kijárási tilalom lépett életbe. A lhászai eseményt mindazonáltal a kínai hatóságok szerint nem kísérték incidensek.

Mintegy ötszáz tüntetőt - többségében nőket és buddhista szerzeteseket - vettek azonban őrizetbe a nepáli fővárosban, ahol a száműzött tibetiek a pekingi láng lhászai útja ellen tiltakoztak. Az "Egy Kína" elvét valló Katmanduban, ahol mintegy 20 ezer száműzött tibeti él, egymást érik a Peking-ellenes demonstrációk március óta. Néhány nappal ezelőtt több mint 700 tiltakozót tartóztattak le, akik a kínaiTibet-politika ellen tüntettek.

Három hónappal ezelőtt éppen Lhászában kezdődött a Peking Tibet-politikáját elutasítók tiltakozáshulláma. A buddhista szerzetesek által szervezett békés tüntetések a kínai hatóságok durva fellépése miatt összetűzésekbe torkolltak, amelyben Peking szerint 21, míg a száműzött tibeti kormány szerint 203 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!