Nagyvilág

2008.06.15. 15:31

Az ír kormányfő egyelőre nem látja a kiutat

<p>Írország - Az ír miniszterelnök szerint "nem egyértelmű" a következő lépés azután, hogy országa a csütörtökön tartott népszavazáson elutasította a Lisszaboni Szerződést, válságba sodorva ezzel az Európai Unió működését.</p>

Brian Cowen az RTE ír közszolgálati rádiónak adott vasárnapi interjújában kijelentette: "az a dolgom, hogy megvédjem az érdekeinket, biztosítsam, hogy ne sérüljenek, és ezzel párhuzamosan megtaláljam a továbbvezető utakat. Ezek azonban egyelőre nem egyértelműek számomra."

Az ír szavazók 53,4 százaléknyi "nem" szavazattal utasították el a Lisszaboni Szerződést. Szakértők szerint a dokumentum leszavazása - amely a 2005-ben a francia és holland szavazók által megtorpedózott uniós alkotmányt hivatott helyettesíteni - újabb intézményi válságba sodorhatja a 27 tagállam alkotta uniót.

Az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanakkor az elutasítás ellenére a többi uniós tagállamban folytatni kell a ratifikációt. "A folyamat 27 államot érint - közülük 18 már elfogadta a szerződést, és az Európai Bizottság reményei szerint ez így lesz a többi tagállamban is" - fogalmazott előzőleg Jose Manuel Durao Barroso.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!