Nagyvilág

2008.05.13. 09:33

Földrengés Kínában: már csaknem 10 ezer halott

<p>Kína - A legfrissebb, keddi adatok szerint már csaknem tízezer halálos áldozata van a hétfői, kínai földrengésnek.</p>

A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a halálos áldozatok száma feltehetően még emelkedik majd. Sőt a Xinhua kínai állami hírügynökség egyelőre meg nem erősített adatai szerint Szecsuán tartomány egyetlen városban rekedtek tízezren a romok alatt.

A Xinhua hírügynökség úgy tudja, hogy Mianzhu városában, 35 kilométerre délkeletre a Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földmozgás epicentrumától egy gőzturbina gyárban tízezren dolgoztak, a természeti katasztrófa idején. Ezt az adatot azonban még nem erősítették meg hivatalosan. Egyelőre nem tudni, hogy mi lett a munkásokkal. A hivatalos, minisztériumi adatok szerint csaknem tízezren vesztették életüket a hétfői földmozgásban.

A Külügyminisztérium egyelõre nem tud magyar áldozatokról

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivõje Az RTL Híradóban kedd reggel azt mondta, hogy egyelõre nem tudnak magyar áldozatokról. A Kínában dolgozó, tanuló magyarokkal szinte lehetetlen kapcsolatba kerülni, mert tönkrement a telefonos hálózat is. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 9000 halálos áldozat van, a mentõcsapatok most azon próbálkoznak, hogy bejussanak a földcsuszamlások által elzárt területekre, a földrengés epicentruma továbbra is megközelíthetetlen. Ezekre a helyekre helikopterrõl dobtak le mûholdas mobiltelefonokat, illetve élelmiszert. Aki Kínába akar utazni, tájékozódjon elõtte, hogy úti célját érintette-e valamilyen formában a földrengés.

Még mindig sokan vannak összedőlt házak, iskolák és gyárak alatt. A mentőalakulatok nehezen érik el a katasztrófa sújtott városokat és falvakat Szecsuán tartományban, ahol folyamatosak az utórengések. A közép-európai idő szerint hétfő 8 óra 30 perckor történt földrengés epicentruma 93 kilométerre volt a 10 millió lakosú Csengtutól. A földmozgást észlelték Kína keleti részén, Vietnámban és Pakisztánban is. Reggel óta 313 utórengést észleltek a régióban.

A szakemberek szerint a katasztrófát a Tibeti-fennsík tektonikus mozgása okozta: az indiai kőzetlemez északi irányú mozgása alakította, alakítja a Himaláját, amely mögött a plató kialakult. "A Tibeti-plató lassan, de biztosan mozog, és ez, pontosabban az időnként kipattanó feszültség okozza időről-időre a pusztító földrengéseket" - mondta Paul Tapponnier, a párizsi Geofizikai Kutatóintézet munkatársa, aki emlékeztetett arra, hogy a térségben 1920-ban már volt egy nagy földrengés, akkor 230 ezren haltak meg Gansu tartományban, majd 1970-ben 15 ezer ember halálát okozta ugyanez a jelenség Jünnanban.

A dalai láma dicséri Kínát

A dalai láma kedden dicsérte a kínai hatóságok gyors reagálását a hétfõi szecsuáni földrengésre, amelyben több tízezren meghaltak vagy eltûntek. A tibeti számûzött vezetõ szóvivõje útján ugyancsak kifejezte együttérzését az áldozatokkal.

A Nobel-békedíjas dalai láma üdvözölte, hogy a kínai hatóságok azonnal a helyszínre küldték a mentõcsapatokat és megkezdték a kutatást a romok között a túlélõk után. A számûzött tibeti kormány egy hivatalnoka szerint a vallási vezetõ hamarosan levélben is együttérzésérõl biztosítja a kínai elnököt.

Kína korábban ismételten azzal vádolta a dalai lámát, hogy Tibet elszakítására törekszik, és fölkelést szervezett, hogy a világ figyelmét az olimpiai játékok elõtt hazájára irányítsa. A számûzött tibeti kormány követei májusban nemzetközi nyomásra nem hivatalos megbeszéléseket tartottak kínai politikusokkal.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!