Nagyvilág

2008.05.24. 12:20

20 órát éltek túl a cápák között

<p>Ausztrália - Sikerült megmenteni két búvárt Ausztráliánál, miután 20 órán át lebegtek a cápáktól hemzsegő vízben - adta hírül az AFP szombaton. Az ausztrál férfi és az amerikai nő a Nagy Korallzátonynál merült le, de elsodródtak a hajójuktól.</p>

Hihetetlen szerencséje volt két búvárnak, akiknek az Ausztrália keleti partjaihoz közel, a Nagy Korallzátonynál veszett nyoma. A 38 éves ausztrál férfi és a 40 éves amerikai asszony egy hajót bérelt a Whitsunday-szigetnél, hogy szemügyre vegyék a víz alatti világot: beöltöztek, majd mindketten lemerültek.

Miután nem tértek vissza, a mentőcsapatok a keresésükre indultak. A hajót hamar megtalálták, de a párost nem, akik időközben elsodródtak a hajójuktól. Végül egy helikopter talált rájuk szombaton 13 kilométerre attól a helytől, ahol lemerültek. Addigra már 20 órát töltöttek a cápáktól hemzsegő vízben.

A mentők szóvivője szerint a két embernek hihetetlen szerencséje volt, hogy túlélték a kalandot, ráadásul keresésüket az időnként viharos időjárás is nehezítette. Mint elmondta, az igazsághoz tartozik az is, hogy miután bajba kerültek, okosan viselkedtek: egymáshoz szíjazták magukat, nem váltak el egymástól egy pillanatra sem, és spóroltak az energiájukkal.

Nem ez volt az első hasonló eset, 1998-ban már sodródtak el búvárok hasonló körülmények között, ám ők nem voltak ennyire szerencsések: drámai történetükön alapult a 2004-ben készült "Nyílt tengeren" című, a mozikban nagy sikerrel vetített thriller is.

Cápatámadás Ausztráliában
Egy ausztrál nőnek sikerült megmenekülnie egy nagy fehér cápa támadása elől hétfőn Ausztrália keleti partjánál, jelentette be a rendőrség. A két és fél méteres ragadozó csak a kezét sértette meg az 57 éves nőnek.

Elijesztette a karjára harapott cápát
Cápa támadott meg egy úszót Sydney egyik népszerű tengerparti strandján - jelentette szombaton az ausztrál Channel Ten televízió.

Cápa ölt meg egy osztrák férfit Floridánál
Meghalt egy 49 éves, osztrák férfi, miután egy cápa támadt rá búvárkodás közben Florida partjainál - közölte az orszták belügyminisztérium hétfőn.

 

Cápabébi született Nyíregyházán!
Kiscápa született kedden reggel a Nyíregyházi Állatparkban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!