Nagyvilág

2008.04.20. 11:58

OLIMPIAI LÁNG: Nepál katonákat vezényelt a Mount Everestre

<p>A nepáli hatóságok katonákat és rendőröket vezényeltek a Mount Everestre, hogy megakadályozzák az esetleges Tibet melletti tüntetéseket, miközben Kína a világ legmagasabb csúcsára viszi fel az Olimpiai Lángot - közölte szombaton a nepáli belügyminisztérium szóvivője.</p>

Nepál 25 katonát és rendőrt vezényelt a Mount Everest déli oldalán található 2. táborba. A képzett hegymászók már meg is érkeztek a 6500 méter magasan található táborba - közölte a belügyminisztérium szóvivője, hozzátéve: ez az első alkalom, hogy katonák vagy rendőrök vannak a táborban.

A nepáli biztonságiak feladata lesz, hogy távol tartsák a hegymászókat a csúcstól, miközben az északi, tibeti oldalon mászó kínaiak a csúcson lesznek az Olimpiai Lánggal. Az északi oldalt a fáklya érkezése miatt teljesen lezárták, így onnan nem indulhatnak magánexpedíciók a csúcsra.

Nepál adott engedélyeket a mászásra, de azzal a feltétellel, hogy a hegymászók a 2. Tábor alatt maradnak, amíg lángot le nem vitték a csúcsról.

Olimpiai láng: "futball-huliganizmustól" tart az ausztrál külügyminiszter
Az ausztrál külügyminiszter vasárnap aggodalmának adott hangot, hogy az országba érkező olimpiai láng a futball-huliganizmushoz hasonló zavargásokat okozhat, ha kínai és tibeti tüntetők nem fogják vissza magukat.

Megrongálták az Olimpiai Lángot kitiltó japán templomot
Festékszóróval fújták le azt az ősi japán buddhista templomot, amelynek szerzetesei pénteken úgy döntöttek, hogy mégsem engedik be templom területére az Olimpiai Lángot - közölte vasárnap a japán rendőrség. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a rongálásnak köze van-e naganói templom Lánggal kapcsolatos döntéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!