Nagyvilág

2008.03.06. 08:14

Több az öngyilkosság, mint az erőszakos halál

<p>Bár az újságok címeiben nap mint nap azt olvashatjuk, hogy hány embert gyilkoltak meg bűnözők, terroristák, hányan vesztették életüket háborúkban, ám a valóságban sokkal több ember vet véget az életének saját maga, mint amennyit mások megölnek - állapították meg szakértők.</p>

A Nemzetközi Öngyilkosságmegelőzés Társaság (IASP) elnöke, Brian Michara szerint az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett a világon az öngyilkosságok száma, ezért a társadalmaknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a megelőzésre.

"A világon évente legalább 1 millió ember követ el öngyilkosságot, vagyis több, mint ahány háború, terrorakció vagy gyilkosság következtében veszti életét" - mondta Mishara, a Quebec-i Egyetem pszichológiaprofesszora az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

"Vagyis több ember öli meg magát, mint ahányat mások ölnek meg" - tette hozzá Mishara.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elmúlt 50 évben 60 százalékkal emelkedett a világ összes öngyilkosságának száma. Száz ezer emberre 28 férfi és 7 női öngyilkosság jut évente.

A világon mindenütt a férfiak hajlamosabbak inkább az öngyilkosságra, kivéve Kínát.

A világon a legtöbb öngyilkosságot az egykori Szovjetunió területén követik el. Litvániában 100 ezer lakosra 70 férfi és 14 női öngyilkosság jut a WHO szerint. Oroszországban 100 ezer emberből 62 férfi és 14 nő vet véget életének. A jelenség összefüggésben van az alkohollal és a kábítószerrel. Olyan években, amikor meredeken megugrott a vodka ára, akkor esett az öngyilkosságok száma.

Az öngyilkosság mindig is létezett, amióta csak feljegyzéseink vannak az emberi történelemről. Az öngyilkosság előfordul a gazdagok és a szegények között egyaránt. De újabban egyre gyakoribb a fejlődő országokban, mondja Mishara.

A legtöbb társadalom nem fordít nagy figyelmet az öngyilkosságra, pedig azokban az országokban, amelyek sokat fektettek a megelőzésbe, lényegesen csökkent a jelenség gyakorisága. Mishara az Egyesült Állmokat hozta fel példának, ahol szembeötlően kevesebb lett az öngyilkosság vélhetően a kormányzati megelőző intézkedések hatására.

Kapcsolódó cikkek:

 • Pénzért segített öngyilkosság Japánban
 • Fiatalok öngyilkosság-sorozata
 • Paudits Béla: Nincs kiút, öngyilkos leszek!
 • Anikó megdöbbentő vallomása  

   

 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!