Nagyvilág

2008.03.11. 08:22

Nincs óvadék az orosz Halálkereskedőnek

<p>Thaiföld - Egy thaiföldi bíróság kedden megtagadta az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt orosz Viktor Boutnak, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen.</p>

A világ legnotóriusabb fegyverkereskedőjének tartott Boutot az elmúlt héten vették őrizetbe az országban a helyi rendőrség, és amerikai ügynökök együttműködésével.

A gyanúsítottat azzal vádolják, hogy részt vett a nemzetközi terrorizmusban, ami nagyon súlyos vád, és fennáll a szökés veszélye - áll az óvadékot megtagadó bíróság közleményében. Bout thai ügyvédje elmondta, hogy az orosz 2,7 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel óvadéknak, és fellebbeznek a döntés ellen.

A thaiföldi hatóságok 84 napig tarthatják börtönben vádemelés nélkül. A Bout elfogásában nagy szerepet játszó Egyesült Államok már jelezte, hogy kiadatását kérik Thaiföldtől, ha thai rendőrségnek nem sikerül elegendő bizonyítékot összegyűjtenie a vádemeléshez.

Viktor Boutot a thaiföldi rendőrök amerikai drog-ellenes ügynökökkel közösen csütörtökön vették őrizetbe egy elegáns bangkoki szállodában. Az akcióban az amerikai ügynökök fegyverek iránt érdeklődő kolumbiai marxista gerilláknak adták ki magukat.

A Halálkereskedőnek elnevezett Viktor Bout egyike a világ legkeresettebb bűnözőinek, aki nagyszabású illegális fegyverkereskedelemi hálózatot hozott létre a Szovjetunió bukása után. A több, köztük afrikai nyelveken is folyékonyan beszélő férfit nagyszerű kereskedőként tartják számon, aki légi teherfuvarozási cégeivel bármit szállított, bárhova, bárkinek, ha elég profitot tudott szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!