Nagyvilág

2008.03.15. 19:05

Kerámiamáz volt a sugárforrás

<p>Kárpátalja – Egy cirkónium-szilikátot tartalmazó tartálykocsi okozta a Palló-Csap Vasúti Teherpályaudvaron észlelt radioaktív sugárzást.</p>

A Kárpátalja Megyei Környezetvédelmi Felügyelet környezetvédelmi és sugárbiztonsági szolgálata közölte, hogy március 9-én sikerült beazonosítani gammasugárzás forrásául szolgáló, cirkónium-szilikátot szállító vagont, amelyet még aznap visszafordítottak Szlovákiába.

Mint arról korábban beszámoltunk, folyó év február 10-én az úgynevezett Palló-Csap vasúti teherpályaudvar területén a megengedett maximális határértéket (0,3 mkSv/ó) több mint hatvanszorosan meghaladó (19-20 mkSv/ó) gammasugár-forrásra bukkantak a környezetvédelmi és sugárbiztonsági osztály munkatársai, az egyik vágány tövében. A maximális sugárzást közvetlenül a talaj felszínén mérték.

A sugárforrásul szolgáló szennyeződés utilizálásával az illetékes hatóságok a donecki székhelyű, s az ilyen feladatok elvégzésére szakosodott Radon Állami Egyesülést bízták meg, amelynek munkatársai közel fél tonna talajmennyiséget távolítottak el a helyszínről, annak helyét pedig lebetonozták.

A cirkónium-szilikátot elsősorban a kerámiagyártásban, a fehér mázok előállításához használják.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!