Nagyvilág

2008.03.09. 10:33

Ismét merénylet után szavaznak Spanyolországban

<p>Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban, a négy évvel ezelőttihez hasonlóan, idén is csupán néhány nappal egy merénylet után.</p>

Pénteken meggyilkoltak egy spanyol politikust Baszkföldön. A merényletért a baszk szeparatista terrorszervezetet, az ETA-t tartják felelősnek, bár a csoport nem vállalta magára a támadást. 2004. március 11-én pedig a madridi vonatokon elhelyezett bombák 191 embert öltek meg három nappal a parlamenti választások előtt.

A legutóbbi, hétfői felmérések szerint José Luis Zapatero miniszterelnök szocialista pártja négy százalékponttal előzi meg a konzervatív ellenzéki pártot. A vasárnapi voksoláson mintegy 35 millió szavazó dönthet a spanyol alsóház 350 tagjáról, és a felsőház 208 tagjáról. A felsőházba további 56 szenátort a 17 autonóm spanyol terület parlamentje választ. Területi választás is zajlik vasárnap Andalúziában. A szavazóhelyek közép-európai idő szerint reggel 9 órától este 8-ig tartanak nyitva. A hivatalos eredményt várhatóan még vasárnap éjjel bejelentik.

A nagy politikai pártok pénteken pár órával hamarabb véget vetettek a választási kampánynak Spanyolországban, miután Baszkföldön lelőttek egy szocialista politikust. Mondragon városában a helyi tanács egyik volt képviselőjét a háza előtt, lánya és felesége szeme láttára érték a gyilkos lövések. Isaias Carrasco lánya szombaton arra kérte a politikai élet szereplőit, hogy ne használják saját céljaikra apja halálát.

A Mariano Rajoy vezette ellenzéki spanyol Néppárt (PP) a lassuló gazdasággal és a bevándorlók számának növekedésével kampányolt. Az utóbbi négy évben pedig azért bírálták a kormányt, mert nem tudott békét kötni az ETA baszk terrorszervezettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!