Nagyvilág

2008.03.25. 07:46

Incidens a Szuezi-csatornánál - árusokra lőttek az amerikaiak

<p>Kereskedők bárkájára lőtt rá egy amerikai hadihajó legénysége a Szuezi-csatorna bejáratánál Egyiptomban - jelentette az AFP kedden. Az árusok túl közel merészkedtek portékáikkal az amerikaiakhoz.</p>

A Global Patriot hadihajó a Szuezi-öbölben várakozott, hogy átkelhessen csatornán a Vörös-tengerről a Földközi-tengerre. Az egyiptomi kereskedők úgy érezték, hogy ez megfelelő alkalom arra, hogy portékáikat felkínálják az amerikai hajó legénységének. Az amerikaiak azonban nem nézték jó szemmel a bárka közeledését, és tüzet nyitottak. A golyók egy embert megöltek, két másikat pedig megsebesítettek.

Egyiptomban a tengereken és a Níluson is bevett szokás, hogy a kereskedők csónakjaikkal a turistahajók mellé soroljanak be, majd alkudozás közepette nylonzacskókban átdobálják az árut.

Az incidenst egyelőre nem kommentálta a kairói amerikai nagykövetség. A Szuezi-csatorna rendkívül fontos vízi út a hajók számára: az átjárót rendszeresen használják az amerikai katonák iraki utánpótlására is. A Cole hadihajó elleni, 2000-ben történt jemeni támadás óta az Egyesült Államok különösen ügyel arra, hogy semmilyen úszó eszköz ne közelíthesse meg hajóikat.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!