Nagyvilág

2008.03.24. 11:46

Föllobbant az olimpiai láng Olympiában- megpróbálták megzavarni az ünnepséget

<p>Hétfőn föllobbant az olimpiai láng a görögországi Olympiában.</p>

Az ókori játékok helyszínén a hagyományos módon sikerült meggyújtani a fáklyákat. Korábban ugyanis attól tartottak, hogy a felhős, esős idő miatt nem sikerül majd a napsugarak és parabolikus tükrökkel tüzet szítani. Emiatt egyébként egy órával előrébb hozták az ünnepséget. A vészforgatókönyv szerint, ha nem sikerült volna a hagyományos tűzgyújtás, akkor egy másik fáklyával gyújtották volna meg az olimpiai lángot.

Az ünnepséget két Tibet függetlenségéért tüntető aktivista próbálta megzavarni, amikor a pekingi olimpiai bizottság képviselője szólalt föl Olympiában. A tüntetőket a rendőrök azonnal elvezették. Az élő közvetítést nem szakították meg, ám a tiltakozókat és a kínai szónokot nem mutatták közelről. A tüntetők egy transzparenst akartak kifeszíteni, amelyen az állt: "bojkottáljuk azt az országot, amely eltiporja az emberi jogokat."

A láng 23 városon és országon - köztük Tibeten át - utazik, hogy augusztus 8-án, az ötkarikás játékok kezdetén Pekingbe érjen. Ez lesz az olimpiai láng eddigi leghosszabb útja: több mint 135 ezer kilométert tesznek meg vele 130 nap alatt. Politikai elemzők szerint az olimpiai láng meggyújtása tiltakozást válthat ki egyebek mellett Tibet ügyében. A görög hatóságok ezért megerősítették a helyszín védelmét.

Az úgymond "középutas" életszemléletéről és politikájáról ismert dalai láma egyébként a tibeti zavargások ellenére támogatja a pekingi olimpiát, amely - szavai szerint - egymilliárd kínait tölt majd el büszkeséggel. A kínai hatóságok viszont azzal vádolják a tibeti nép szellemi és spirituális vezetőjének tartott dalai lámát, hogy az olimpiai játékok megzavarására törekszik.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!