Nagyvilág

2008.03.06. 14:10

Elfogták a Halálkereskedőt

<p>A thaiföldi hatóságok csütörtökön letartóztatták a világ legismertebb illegális fegyverkereskedőjének számító orosz Viktor Boutot.</p>

Az Interpol által is körözött orosz kereskedőt évek óta próbálják elfogni az ENSZ által bevezetett fegyverembargók megsértése miatt.

A thai rendőrség egy ötcsillagos bangkoki szállodában vette őrizetbe Boutot, akit már több hónapja figyeltek a helyi hatóságok - közölte a rendőrség egyik tisztje az AFP francia hírügynökséggel.

Az orosz ellen tömeggyilkosságra való kísérlet vádjával adott ki elfogató parancsot a thai bíróság. A rendőrtiszt elmondta, hogy előbb az országban indítnak ellen eljárást, majd kiadják, feltehetően az Egyesült Államoknak.

A Halálkereskedőnek elnevezett Viktor Bout egyike a világ legkeresettebb bűnözőinek, aki nagyszabású illegális fegyverkereskedelemi hálózatot hozott létre a Szovjetunió bukása után.

A több, köztük afrikai nyelveken is folyékonyan beszélő férfit nagyszerű kereskedőként tartják számon, aki légifuvarozási cégeivel bármit szállított, bárhova, bárkinek, ha elég profitot tudott szerezni.

Az orosz légierő egykori tisztje az 1990-es évek elején kezdte meg tevékenységét a szovjet hadseregtől szerzett régi szállítógépeivel, olyan pilótákkal, akik képesek voltak a legeldugottabb kis afrikai repülőtereken is letenni a gépeket.

Bout Afrikában volt a legaktívabb, ahol olyan vezetőkkel ápolt jó kapcsolatot, mint a libériai Charles Taylor, de állítólag egyszerre szállított fegyvereket Afganisztánban a táliboknak és a vele szemben álló erőknek is.

Bár az ENSZ és egyes amerikai tisztségviselők is már a kilencvenes évek vége fele figyelték egyre növekvő aggodalommal tevékenységét, csak a 2001 szeptember 11-i merényletek után kezdtek el komolyan foglalkozni vele. Ennek ellenére állítólag az Irak elleni amerikai offenzíva után különböző alvállalkozókon keresztül az amerikai hadseregnek is szállított Bagdadba.

Viktor Bout szolgálatait az ENSZ is igénybe vette, amikor élelmiszersegélyeket kellett szállítani afrikai országoknak, és a 2004-es cunami után is szállított humanitárius segélyeket.

A Nicolas Cage főszereplésével készült Lord of War (Fegyvenepper) című film az ő élete alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!